V. Ponta: Am discutat despre înființarea unei comisii de anchetă în cazul Călărași. Liderul deputaţilor PNL: Nu am vorbit cu vreun lider PSD despre asta

Data publicării:
ponta guvern -Mediafax Foto-Silviu Matei

Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în „cazul Călăraşi", deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.

ACTUALIZARE 18.00. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, spune că nici el, nici Puiu Haşotti, liderul senatorilor liberali, nu au fost contactaţi pe tema înfiinţării comisiei de anchetă anunţate de către premierul Victor Ponta.

„Până în acest moment, şi este ora 17.30, nu am avut nici o discuţie cu vreun lider PSD pe această temă. Nici eu, şi nici colegul meu Puiu Haşotti. Şi acum o oră am discutat cu Antonescu şi nici el nu a avut vreo conversaţie cu vreun lider PSD pe acest subiect”, a declarat Scutaru.

Întrebat în legătură cu înfiinţarea unei asemenea comisii, liderul deputaţilor PNL a răspuns: „trebuie să vedem raţiunile”.


„Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (...) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi", a spus Ponta.

El a precizat că acea comisie de la Senat se ocupă strict de activitatea CEC. „E altă prevedere regulamentară, este doar la Senat, este doar la Comisia de Buget -Finanţe şi are ca obiect o singură problemă: modul în care CEC, bancă integral de stat, a respectat legile", a adăugat Ponta.

El a evitat să răspundă la întrebări legate de activitatea acestei comisii mixte. „Restul, ce va face comisia, cine e în ea, o să vă spună liderii de grup, că nu o face Guvernul şi nu o fac eu. Nu mă întrebaţi pe mine ce ar trebui să facă comisia", a spus Ponta.

„Ceea ce cred e că întreaga afacere Călăraşi în care preşedintele ţării nu ştiu dacă a încălcat vreo lege, e posibil, dar în mod sigur şi-a folosit funcţia pentru interese personale, va face - am întrebat încă o dată acum liderii parlamentari şi de la PSD şi de la PNL şi de la PC - va face obiectul unei comisii comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, o comisie de anchetă care să reliefeze toate datele şi să le prezinte Parlamentului şi eventual instituţiilor statului", a spus Ponta.

El a arătat că ancheta de la Senat se ocupă de o "chestie micuţă".

„Subcomisia se ocupă doar de o chestie micuţă apropos de modul în care o bancă de stat acordă sau a respectat sau nu respectă regulamentele bancare, pentru că, ştiţi bine, peste 700.000 de euro nu se pot acorda la persoane fizice decât în condiţii cu totul şi cu totul speciale, iar asta e treaba subcomisiei la buget-finanţe", a spus Ponta.

Premierul a arătat că prefectul de Galaţi a fost arestat pentru că a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie, iar şeful statului nu păţeşte nimic pentru că a procedat similar.

Eu vorbesc de întreaga afacere în care sunt băgate persoane publice, în care este vorba despre bani de la o bancă publică, în care este vorba despre telefoane date. Uitaţi, prefectul de Galaţi a fost arestat pentru că a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie. Preşedintele ţării a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie şi nu păţeşte nimic. Justiţia trebuie să fie egală pentru toţi, nu doar pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă", a mai spus Ponta.

Valeriu Zgonea a confirmat intențiile legate de comisia de anchetă. „Regulamentul e clar. Nu poate face nimeni cerere pentru comisie decât un lider de grup parlamentar în numele unui grup parlamentrar. Nu e vorba de o anchetă. Comisia va stabili obiectul pe care îl are în funcție de regulamentul pe care îl prezintă. Se lucrează la această cerere din partea grupurilor. După ce vom vedea documentația și va fi aprobată, vom vedea care e scopul comisiei. Știm că există dorința, că se lucrează”, a spus el. „Orice om e obligat să vină la o audiere la comisia parlamentară”, a mai spus Valeriu Zgonea.

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând: "Cazul Călăraşi".

Ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, și directorul CEC, Radu Ghețea, vor fi audiați pe data de 9 decembrie în comisia parlamentară care anchetează modul în care a fost acordat creditul de un milion de euro fiicei președintelui Traian Băsescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri