Victor Ponta, în prezența lui Iurie Leancă, în ședința de guvern: Tom și Jerry nu trebuie să vorbească neapărat în rusă

Data publicării:
ponta cu leanca - gov

Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit la începutul acestei luni că limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", conferind astfel statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Premierul moldovean, aflat în vizită la București, a participat, luni, la ședința Guvernului de la București și a mulțumit călduros pentru ajutorul de 20 de milioane de euro pe care România l-a acordat țării sale printr-o hotărâre de guvern adoptată luni. El a spus că acești bani – destinați cu precădere învățământului preșcolar din Republica Moldova - „vor aduce schimbări palpabile în viața” cetățenilor de peste Prut.

„Toți miniștrii ar fi vrut acești bani, dar absolut toată lumea a fost de acord să vi-i acordăm”, i-a spus Victor Ponta lui Iurie Leancă.

Acesta din urmă a reamintit că anul viitor este un an electoral de ambele părți ale Prutului și l-a citat pe Victor Ponta care a spus într-o emisiune televizată că alegerile din Republica Moldova vor fi mai importante decât cele din România. El a remarcat, totuși, că problemele de pe agenda celor două guverne au similitudini și, în spirit de glumă, a menționat că și apa care stă în fața miniștrilor este aceeași - Dorna.

Pe de altă parte, șeful executivului din România a enumerat succesele înregistrate înrelația bilaterală și a cerut ca SMURD-ul să fie extins și în Republica Moldova.

Program național pentru donații de cărți

„Vreau să profit de prezența dumneavoastră aici ca să trasez o sarcină la Ministerul Educației. Sunt 20 de milioane de euro care merg la grădinițe și școli din ciclul primar. Discutând cu dl. Leancă, îmi spunea că acesi copii trebuie să aibă o grădiniță, o școală mai frumoasă, însă nu au lucruri pe care noi le considerăm normale: manuale, cărți, DVD, filme în română. Eu am început primul cu donația. Uite aici: filme în limba română, că Tom și Jerry pot să vorbească și în românește, nu în rusește neapărat”, a spus premierul Ponta.

El a cerut tuturor școlilor din țară să strângă DVD-uri, cărți, filme pentru școlari și preșcolari pentru a le dărui copiilor din Republica Moldova. Victor Ponta a precizat că vrea să fie lansat un program național în acest sens. „Sunt convins că mulți au acasă prea multe cărți, prea multe filme pe care nu le mai folosesc și credă că foarte mulți copii ar aprecia acest lucru”, a declarat Victor Ponta.

Ponta: Voinea calculase greşit

România va acorda Republicii Moldova fonduri totale de 20 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare din statul vecin, alocarea banilor fiind decisă, luni, de Guvern, într-o şedinţă la începutul căreia a participat şi prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă.

Înainte de aprobarea actului normativ, premierul Victor Ponta l-a asigurat pe oficialul moldovean că proiectul a fost refăcut, în sensul că nu mai prevede alocarea a doar 80 milioane lei, cum prevedea forma iniţială, ci 90 milioane lei, explicând că eroarea aparţine ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a calculat echivalentul a 20 milioane euro la o paritate „din vremuri mai bune”.

„Când calculează, ministrul Voinea totodeauna calculează în jos. Am refăcut calculul, ca să fie 20 milioane euro”, i-a spus Ponta premierului moldovean.

"Cred că sunt gesturi extrem de importante prin care arătăm că, dacă noi am avut un an bun, trebuie să aibă şi Moldova un an bun. De altfel, anul acesta aţi luat o decizie fundamentală la Vilnius, anul acesta Curtea Constituţională din Moldova a decis că limba română este limba oficială, deci, Moldova a avut un an bun, România a avut un an bun şi cred că trebuie să ne sprijinim ca şi 2014 să fie la fel de bun", a declarat Victor Ponta.

Săptămâna trecută, premierul Ponta a anunţat că România va acorda „aproximativ 80 milioane lei, aproape 20 milioane euro” pentru dezvoltarea sistemului de educaţie din Republica Moldova şi a cerut tuturor celor care muncesc în școlile românești să fie solidari, arătând că este un gest de solidaritate care va conta la fel de mult ca orice altă investiție în orașele sau școlile româneşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri