VIDEO. Mesajul de luni al Jandarmeriei, în oglindă cu cel din 9 august

Data actualizării: Data publicării:
forta jandarmi 20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_22
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Jandarmeria Română transmite: cine protestează de ziua naţională se descalifică şi ca oameni, şi ca cetăţeni, şi ca români. De ce şi în ce calitate face Jandarmeria aceste aprecieri? Niciun oficial al instituţiei nu acceptă dialogul pe această temă. Comunicatul de astăzi, un răspuns la solicitarea DCNews, aminteşte de mesajul oficialilor Jandarmeriei dinante de protestul din 10 august, în urma căruia sute de persoane au fost rănite după ce jandarmii au dat cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Reacţia Jandarmeriei a venit după ce pe Facebook au apărut mai multe îndemnuri la proteste de 1 Decembrie şi ideea ca oamenii să se întoarcă cu spatele la jandarmii care vor participa la parada de Ziua Naţională.

„Jandarmeria este atentă la toate mesajele care circulă și se propagă în mediul online. În același timp, ne manifestăm convingerea că cetatenii nu vor răspunde acestor mesaje și provocări, care se propagă în mediul virtual. Nu excludem posibilitatea să existe o minoritate, un anumit grup de persoane, care să aleaga sa se exprime în acest mod. Este o opțiune personală prin care, din punctul nostru de vedere, se descalifică ca oameni, ca cetățeni și ca români.

Oamenii trebuie să știe că astfel de gesturi nu afectează Jandarmeria Româna în ultima instanță, ci aduc o ofensă statului român. O astfel de sarbatoare nu trebuie denaturată în niciun fel, iar dacă sunt gesturi care depășesc normele legale și care presupun anumite derapaje vom lua toate măsurile legale care se impun pentru a fi trași la răspundere cei care savârșesc astfel de fapte”, se arată în răspunsul pentru DCNews.ro.

Digi24 a încercat să obţină explicaţii de la oficialii Jandarmeriei, în legătură cu acest mesaj, dar încă nu a primit nicio reacţie.

Ce spunea Marius Militaru, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, în 9 august: „Au apărut mesaje și îndemnuri explicite la violență, ură și intoleranță. Am citit amenințări cu moartea, vărsare de sânge la adresa jandarmilor. Vreau să vă asigur – şi când spun acest lucru am mandat instituțional - că autoritățile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta impasibile. Nu vom accepta insubordonare civică sau acţiuni violente care urmăresc destabilizarea socială sau a ordinii constituţionale.

Au fost lansate îndemnuri explicite la ocuparea de instituţii publice ale statului român. Vom lua măsuri. Toți cei care vor lansa astfel de mesaje vor răspunde și vor avea consecințele prevăzute de lege”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri