VIDEO | Protestele, în viziunea unui reporter străin care i-a însoțit pe manifestanți

Data publicării:
reporter

„Marşul speranţei” a stârnit interesul presei străine asupra ţării noastre. Corespondentul Euronews în România a fost pe urmele protestatarilor din Bucureşti. A însoţit un grup în drumul spre capitală, a mers în Gara de Nord să discute cu manifestanţi veniţi de peste tot din ţară, apoi s-a oprit la sediul PSD. Tot acest traseu a fost transmis live pe reţele de socializare ale televiziunii Euronews.

Hans Von der Brelie, corespondent Euronews: Numai imaginaţi-vă, trei premieri într-un singur an. Unii oameni de la guvernare se tem că vor ajunge la închisoare. Şi asta pentru că în prezent există o agenţie anticorupţie foarte bună, foarte eficientă, foarte dură care vânează politicienii corupţi. Mulţi sunt deja în închisoare, alţii sunt judecaţi, mulţi sunt deja condamnaţi. Şi poate acesta este motivul pentru care unii membri ai guvernului, ai partidelor aflate la putere încep să se teamă foarte, foarte tare. Cred că va veni şi rândul lor să ajungă după gratii. De aceea încearcă să schimbe întreg sistemul judiciar al României.

Suntem în principala gară şi multe grupuri ajung aici din toată ţara, din toată România, grupuri care protestează faţă de reforma sistemului judiciar.

Ei (guvernanţii, n.red.) au schimbat procedura de numire şi au posibilitatea să revoce şefii instituţiilor de luptă împotriva corupţiei. Acest lucru înseamnă că ministrul Justiţiei ar putea controla politic sistemul judiciar. Acest lucru înseamnă că procurorii ar putea fi intimidaţi, că instituţiile anticorupţie ar putea rămâne fără toate acele pârghii pe care le au astăzi în lupta împotriva corupţiei, precum ascultarea telefoanelor, monitorizarea activităţii informatice, descinderi. Asta e în joc, e o provocare şi de aceea, societatea civilă ia atitudine.

Mă aflu în faţa sediului PSD. Este unul dintre partidele aflate la guvernare. Oamenii aceştia, probabil 50-60, sunt un singur grup din multe altele. Nu există doar unul, două cazuri de corupţie. Există un număr uriaş de anchete în desfăşurare şi nu sunt anchete care să se rezume la politicieni locali. Nu. Sunt cazuri de corupţie ce vizează politicieni de rang înalt ceea ce îi înfurie pe aceşti oameni. Poporul este dispus să ia atitudine, mobilizarea civilă este încă activă, nu s-a atenuat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri