Proteste ample în Bucureşti și în țară. Participarea a fost peste așteptările organizatorilor

Data actualizării: Data publicării:
protest universitate inquam ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un protest de amploare s-a desfășurat sâmbătă  în Capitală. La ora 18:00, când era anunțată ora de începere, în Piața Universității se aflau în jur de 2.000 de oameni, dar cu puțin înainte de ora 20:00 erau deja peste 50.000 la București, la care se adăugau alte câteva zeci de mii în țară. În timpul protestului s-au înregistrat și câteva incidente, dar minore. În București au participat 60.000 de oameni, iar în orașele din țară au ieșit în stradă în jur de 15.000 de persoane.

protest universitate inquam ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 21:35 - Lumea a început să plece. La Palatul Parlamentului au mai rămas în jur de 2.000 de persoane.

 


VIDEO | MOMENTUL CULMINANT AL PROTESTULUI de la București

Citiți și: 

VIDEO | Protestatari din toată țara au venit în Capitală

VIDEO | Unde au protestat românii din afara țării

VIDEO | Protestele, în viziunea unui reporter străin

Ce scrie presa străină despre protestele din România


ACTUALIZARE 20:30 Sunt în jur de 60.000 de oameni care vor să ajungă în Piața Constituției. Unii dintre ei au ajuns în fața Palatului Parlamentului, dar șirurile de protestatari se întind până la Piața Unirii. Jandarmii, inclusiv călare, și forțele de ordine în general au făcut un pas în spate, după ce i-au însoțit pe protestatari pe drumul dintre Piața Universității până la Piața Unirii.

ACTUALIZARE 20:25 Noi estimări arată că sunt 55.000 de protestatari în București, cu totul 70.000 în țară. Piața Constituției din Capitală a început să se umple de oameni.

ACTUALIZARE 19:52 Sunt peste 50.000 de protestatari în București, peste 65.000 în întreaga țară.

ACTUALIZARE 19:40 Peste 40.000 de oameni sunt în stradă în zona Piața Universității. Se pregătesc să plece spre Parlament.

Dacă lor li se adaugă cei care au ieșit să protesteze și în provincie,  estimarea duce către 60.000 de oameni.

ACTUALIZARE 19:30 Participare peste așteptări la proteste. Sunt peste 30.000 de oameni în Piața Universității, iar 4.500 de oameni s-au strâns în Timișoara. Și în alte orașe ale țării sunt manifestații de protest, la Iași, Cluj, Brașov, Oradea, Sibiu. Cu totul, se estimează că la această oră cel puțin 45.000 de oameni cer puterii să renunțe la modificarea legislației anticorupție.

ACTUALIZARE 19:15. Sunt peste 20.000 de protestatari în Piața Universității.

ACTUALIZARE 19:00. Peste 15.000 de oameni manifestează în Piața Universității, deși condițiile meteo sunt potrivnice.

ACTUALIZARE 18:50 În Piață au venit jandarmii călare. Sunt peste 12.000 de protestatari.

ACTUALIZARE 18:40 Mii de oameni manifestează și în mai multe orașe din țară. În Timișoara, mii de protestatarii au venit cu o coregrafie specială și scandează „Rezistam, nu cedam!”. Mai multe imagini, aici.

ACTUALIZARE 18:30 Sunt peste 5.000 de protestatari, dar numărul lor creşte de la minut la minut.

Au loc violenţe. Un grup de cinci-zece protestatari, veniți de undeva din spate, au început să împingă oamenii și jandarmii. Gardurile au fost date la o parte, jandarmii s-au retras câţiva paşi, iar oamenii ocupă partea carosabilă.

Potrivit Hotnews.ro, polițiști în civil legimitează și verifică rucsacurile celor care vin la protest pe străzile adiacente Pieței Universității.

ACTUALIZARE 18:25 Protestatarii încearcă să dărâme gardurile instalate de jandarmi în Piața Universității. Sunt peste 3.000 de persoane, acum, în piață, iar tensiunea este destul de mare.

incidente piata inquam ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 18:20 Sunt aproximativ 2.000 de oameni în Piața Universității. În pasajul de la metrou s-au înregistrat incidente între protestatari și jandarmi.

ACTUALIZARE 17:20 În Piaţa Universităţii este programat să înceapă în mai puţin de o oră un mare protest, la care şi-au anunţat prezenţa peste 20.000 de oameni.  Deocamdată sunt deja aproximativ 1.000.

Oamenii s-au mobilizat pe Facebook nemulţumiţi de modificările aduse legilor Justiţiei şi Codurilor Penale. Protestatarii vin din toate colţurile ţării- din Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara sau Constanţa. Au plecat încă de dimineaţă spre capitală cu maşini, trenuri sau chiar pe jos.

Mobilizarea protestarilor scoate în stradă şi efective impresionante de jandarmi. Iar primele contre au apărut deja între jandarmi şi suporterii care au ajuns în Gara de Nord în urmă cu puţin timp şi care şi-au manifestat gălăgios nemulţumirile, relatează Digi24. Detalii și imagini, aici.

3. 000 de jandarmi sunt pregătiţi să intervină, în această seară, la protestul organizat la kilometrul zero al Bucureştiului. Aproape 400 sunt deja în Piaţa Universităţii, unde au început să vină oameni încă de acum câteva ore.

Chemați din trei județe, cei din Brașov au fost surprinși în dube, pe traseu, de un telespectator Digi24:

ACTUALIZARE 14:00 Astăzi este ziua marelui protest faţă de modificarea legilor justiţiei şi codurilor penale. Sunt aşteptaţi peste 20.000 de oameni la această manifestaţie, foarte mulţi dintre ei veniţi din afara Capitalei, din toate colţurile ţării: Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, Constanţa. Ei toţi se vor reuni în Piaţa Universităţii în această seară. Simbolul protestului sunt însă oamenii veniţi din Cluj, care au mers pe jos 10 zile, prin ploi şi ninsori, pentru a manifesta în Bucureşti. Au bătut peste 400 de kilometri la pas, iar acum sunt în faţa Guvernului, după ce au trecut pe la sediul PSD și sediul ALDE. Nu au scandat, este mai mult un protest mut, relatează corespondentul Digi24:

ACTUALIZARE 12:10 În Gara de Nord au început deja să vină protestatari din marile oraşe ale ţării. Trenurile vin pline de oameni care vor să manifesteze în această după-amiază în Piaţa Universităţii.

ACTUALIZARE 12:00 Au mers peste 400 de kilometri pe jos pentru a manifesta în Bucureşti şi au devenit, fără îndoială, simbolul acestui protest. Oamenii din Cluj care au plecat pe jos spre Capitală în urmă cu 10 zile au înnoptat la Otopeni, iar în această dimineaţă au plecat spre Piaţa Univesităţii. 

Grupul format din cinci clujeni care a pornit acum 11 zile pe jos în „Marşul Speranţei” a ajuns în Bucureşti, urmând să ajungă în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a protesta faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Clujenilor li s-au alăturat mai mulţi oameni, astfel că grupul numără acum peste 100 de oameni, potrivit News.ro.

Grupul a ajuns vineră seară la Otopeni, iar sâmbătă dimineaţă, la ora 10:00, a plecat spre Bucureşti, pe următorul traseu: Primăria Otopeni – Băneasa – Piaţa Presei – Arcul deTriumf – Sediul ALDE – Sediul PSD – Piaţa Victoriei – Piaţa Romană – Piaţa Universităţii.

Guvernarea PSD şi modificările propuse pentru legile justiţiei scot oamenii în stradă. Mii de români pleacă spre Bucureşti pentru a participa la protestul de amploare organizat azi în Piaţa Universităţii. Manifestanţi din toate colţurile ţării s-au organizat deja pe reţelele de socializare, iar cei din Timişoara, Oradea, Cluj şi Sibiu au pornit spre Capitală încă de dimineaţă, de la ora 6:00. Oamenii vin fie cu maşinile, fie cu trenul. Punctul de întâlnire final este Piața Universității. Urmează apoi să plece în marş către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a României (CCR) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). 

De la Cluj, acum 10 zile, mai mulţi oameni au plecat chiar pe jos spre Bucureşti, pentru a ajunge sâmbătă la protestele din Capitală.

„Ne dorim Parlamentul curat, politicieni care nu sunt condamnați penal, un partlament care să facă legi pentru cetățeni, nu pentru politicieni, dorim ca guvernul să-și facă treaba”, spune unul dintre manifestanții care au pornit spre București. „Am cratița și lingura, cu care merg la toate protestele. Dorim să le arătăm corupților și celor cu dosare penale că nu au ce căuta în Parlamentul României”, a explicat o protestatară din Cluj.

„Sperăm că bucureștenii și românii se vor strânge cât mai mulți și vor arăta că vor stat de drept și justiție să ne asigure prosperitate”, spune un manifestant din Sibiu.

Și din Oradea și Timișoara au plecat oameni spre București. „Nu acceptăm teleormanizarea României, vrem să apărăm, în primul și în primul rând, justiția”, explică unul dintre ei.

În aceleaşi timp cu protestul din Bucureşti, sunt anunţate manifestaţii asemănătoare şi în alte oraşe din ţară, precum şi în în străinătate, la Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma sau Edingburgh. Protestul, organizat sub sloganul „Toate drumurile duc la Bucureşti. Revoluţia generaţiei noastre”, va începe în jurul orei 18:00, potrivit organizatorilor.

Pe grupurile de pe Facebook au circulat formulare pentru cazare şi transport pentru protestatarii din alte oraşe, cereri şi oferte de la cei din Bucureşti, scrie News.ro.

Jandarmeria Capitalei a transmis, vineri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook, făcând apel la desfăşurarea unor manifestaţii paşnice. Instituţia spune că este echidistantă şi garantează drepturile constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia se manifestă paşnic şi recomandă protestatarilor să fie civilizaţi şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

În 18 ianuarie s-a împlinit un an de la declanşarea celor mai mari proteste din România, de după Revoluţie, care au scos în stradă sute de mii de oameni, imaginile cu luminile telefoanelor din Piaţa Victoriei făcând înconjurul lumii. Manifestaţiile au început la două săptămâni de la învestirea Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, fiind declanşate de intenţia Guvernului de graţiere a unor pedepse şi de modificare a Codurilor penale. Dacă în prima zi, 18 ianuarie, au ieşit în stradă în jur de 5.000 de oameni, dintre care aproximativ 4.000 în Capitală, în următoarele zile protestele au luat amploare în toată România, mai ales după adoptarea de către Guvern, în noaptea de 31 ianuarie, a OUG 13 privind modificarea Codurilor penale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri