Alpinistul Torok Zsolt va fi coborât de pe munte de salvamontiști. Elicopterul nu a putut interveni

Data actualizării: Data publicării:
zsolt torok a murit
Zsolt Torok, în februarie 2018 Foto: Facebook

Alpinistul dat dispărut în Munții Făgăraș este celebrul Zsolt Torok și a fost găsit mort, a confirmat pentru Digi24.ro ministrul de interne, Mihai Fifor. Alpinistul din Arad avea 45 de ani. El a doborât mai multe recorduri în alpinismul românesc și mondial. Sâmbătă seară, salvamontiștii din Sibiu au anunțat că elicopterul solicitat pentru evacuarea alpinistului mort în apropierea Vârfului Negoiu nu a putut interveni.

Actualizare 21:00. Elicopterul solicitat pentru evacuarea alpinistului Torok Zsolt, care a murit sâmbătă în apropierea Vârfului Negoiu din Munții Făgăraș, nu a putut interveni din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Evacuarea se va face terestru de către echipele Salvamont.

„Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, elicopterul solicitat pentru evacuarea alpinistului decedat în zona Vârfului Negoiu nu a putut interveni. Se va face evacuarea acestuia pe cale terestră de către echipele Salvamont”, a anunțat Adrian David, șeful Salvamont Sibiu, pentru Mediafax.

Acesta a precizat că nu se știe cât va dura operațiunea.


Ministrul de interne Mihai Fifor a postat sâmbătă pe contul de Facebook o fotografie cu Zsolt Torok însoțită de mesajul: „Rămas bun, prieten drag...Dumnezeu să te odihnească în pace!”

ACTUALIZARE. Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, crede că Zsolt Torok a murit după ce o stâncă s-a desprins cu el, având în vedere că zona în care se afla, din apropierea Vârfului Negoiu, este foarte instabilă și puțin frecventată de alpiniști. Acesta era plecat singur pe munte, într-o zonă fără semnal.

ACTUALIZARE. Salvamont România a postat sâmbătă pe contul de Facebook imagini cu elicopterul MAI care l-a căutat în Munții Făgăraș pe alpinistul Zsolt Torok, însoțite de un mesaj încărcat de emoție: „A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpiniști ai țării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont Romania, un OM...”

Citiți și: Mereu la înălțime | Povestea lui Zsolt Torok

Alpinistul Zsolt Torok și întrebarea care îl frământa când s-a întâlnit cu Regele

ACTUALIZARE.  „Din păcate a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vîrfului Negoiu”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Salvamont Sibiu.

ACTUALIZARE.  Alpinistul care a dispărut în Munţii Făgăraş a fost localizat, a precizat sâmbătă şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

„Alpinistul român în vârstă de 45 de ani a fost localizat în zona vârfului Negoiu şi se pare că este decedat. Se încearcă evacuarea pe calea aerului a acestuia şi în zonă sunt mai multe echipe salvamont care încearcă să ajungă la locul accidentului”, a afirmat Adrian David, citat de Agerpres.

Alpinistul a fost căutat de echipe ale Salvamont Sibiu şi Argeş, de jandarmi sibieni şi argeşeni dar şi de un elicopter al MAI. 

Performanțele lui Zsolt Torok

Urmăriți mai jos un interviu pe care alpinistul Zsolt Torok îl acorda în 2016 Digi24 Timișoara. El a vorbit atunci despre premiera pe care o realizase alături de un alt alpinist român și despre cum e să escaladezi cele mai înalte vârfuri din lume și ce pregătire presupune aceasta:

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan.

Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu mai fusese urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.

Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

Citiți aici despre vârfurile cucerite de Zsolt Torok.


Știrea inițială:

Un alpinist dat dispărut în Munții Făgăraș era căutat, sâmbătă, de salvamontiști și jandarmi din două județe, în operațiune fiind implicat și un elicopter al Ministerului de Interne, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Salvamont Sibiu, dispariția alpinistului a fost semnalată sâmbătă dimineața de soția acestuia.

La căutări participă echipe ale serviciilor de Salvamont din Sibiu și Argeș, dar și jandarmi din cele două județe. Sursele citate au precizat că alpinistul ar fi dispărut în Munții Făgăraș, în zona Vârfului Negoiu.

„Nu sunt foarte multe informații despre acesta. Apelul a venit în această dimineață de la soția lui. Echipele terestre sunt ajutate la căutare de un elicopter al Ministerului de Interne”, au mai transmis reprezentanții Salvamont Sibiu.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri