Florin Cîțu susține continuarea vaccinării cu AstraZeneca în România: Este o decizie bună, luată de specialiști

Data actualizării: Data publicării:
premierul cîțu declarații la palatul victoria după o ședință de guvern
Premierul Florin Cîțu. Foto: Guvernul României

Premierul Florin Cîțu a declarat marți că susține decizia potrivit căreia România continuă imunizarea cu serul de la AstraZeneca, pe motiv că această hotărâre a fost luată de specialiști.

În mijlocul îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse ale acestui vaccin, mai multe țări europene au decis suspendarea folosirii serului de la AstraZeneca. Printre ele se numără și Germania, Franţa, Italia şi Spania, care au încetat să mai administreze vaccinul din cauza unor suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele imunizate cu el.

Cu toate acestea, România a hotărât să utilizeze în continuare serul companiei AstraZeneca iar premierul spune că aceasta este o decizie bună.

„Sunt 230.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca și sunt bine. A fost o decizie luată de specialiști să continuăm vaccinarea. Este o decizie bună, dacă vă uitați la ce spune Agenția Europeană a Medicamentului. Campania de vaccinare trebuie să continue”, a declarat Florin Cîțu.

Decizia a fost luată de către reprezentanţii Comitetului Naţional privind Vaccinarea, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în urma unei şedinţe extraordinare în care s-au analizat evenimentele la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

„Beneficiile vaccinării sunt clare peste tot în lume. Unde s-a reușit o vaccinare rapidă am văzut o scădere a numărului de persoane care s-au infectat”, a mai adăugat premierul României.

CNCAV: cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi

Conform CNCAV, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului.

„În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”, conform CNCAV.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți.

Organizația Mondială a Sănătății cere țărilor să nu întrerupă imunizările cu AstraZeneca

Luni, Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel la țările lumii să nu întrerupă campaniile de vaccinare și imunizarea cu serul AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse.

„Conform ultimelor date, nu există dovezi că incidentele au fost cauzate de vaccin și este important ca aceste campanii de vaccinare să continue ca să putem salva vieți și să oprim apariția cazurilor grave”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein a fost transferat din închisoare în spital. Producătorul de la Hollywood are COVID-19 şi...