Exclusiv Declarație șocantă a ministrului Justiției: Sunt milioane de consumatori de droguri în țară. Nu putem să-i băgăm în pușcărie pe toți

Data actualizării: Data publicării:
alina gorghiu
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat că tema drogurilor afectează România la nivel de flagel, adăugând că sunt milioane de consumatori în țară. FOTO: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat, vineri seară, la Ediția Specială de la Digi24, că tema drogurilor afectează România la nivel de flagel, adăugând că sunt milioane de consumatori în România. Ea a mai explicat că „ei trebuie să fie ajutați să scape, pentru că nu putem să băgăm milioane de oameni în pușcărie”. Ministrul a mai spus și că se gândește la înființarea unui registru al traficanților de droguri, astfel încât „să putem să integrăm toate aceste persoane care se ocupă de acest tip de criminalitate”.

„Această temă, a drogurilor, este una care, din păcate, afectează România la nivel de flagel, dar și întreg mapamondul. Suntem în a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, însă nu ne încălzește cu nimic acest lucru. În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica droguri, în 2015 - 8.700 de dosare, iar anul acesta, în primele opt luni, am avut 20.000 de dosare. Trebuie puse în context, pentru că DIICOT are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. Dacă de mâine acești 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracțiune, ci exclusiv de aceste dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror, ca atare trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile rețele”, a explicat Alina Gorghiu.

Ministrul spune că sunt milioane de consumatori de droguri în România

Ministrul Justiției a mai spus că „consumul de droguri este o problemă, fiind milioane de consumatori în România”.

„Accentul trebuie pus pe prevenție în materie de consum de droguri, dar și pe creșterea capacității instituțiilor care au în gestiune această tematică. Trebuie să mărim numărul de procurori. S-au facut pași importanți”, a mai spus Gorghiu.

Ministrul a fost întrebat și dacă este de acord cu declarațiile premierului, care a spus că clanurile mafiote prosperă în România. Gorghiu a explicat că ceea ce a spus prim-ministrul se bazează pe informații reale, pentru că sunt rețele de criminalitate organizată care încă nu au fost destructurate.

„Vă pot spune de alte rețele, care, cu acțiunea constantă a DIICOT, a colegilor procurori, au fost trimise în pușcărie. Vă dau exemplu - cea mai mare captură din ultima săptămână a fost de 30 kg de droguri de mare risc, de tip Cristal, cele consumate și de Vlad Pascu. A mai fost o captură de trei milioane de euro în vamă, la Dolj, la Bechet, de substanțe psihoactive”, a mai adăugat Alina Gorghiu.

Ministrul a mai explicat că este un fenomen foarte dinamic, iar tabelul care este actualizat ar trebui să sufere modificări în mod săptămânal, pentru că la fiecare săptămână apare o substanță psihoactivă nouă, iar 98% dintre ele nu se pot detecta prin analizele de sânge.

Ministrul Justiției vrea înființarea unui registru al traficanților de droguri

„Este un fenomen care trebuie foarte atent monitorizat. Poate n-ar fi rău să facem un registru al traficanților de droguri, astfel încât să putem să integrăm toate aceste persoane care se ocupă de acest tip de criminalitate. Este un mijloc prin care s-ar cunoaște, supraveghea și identifica operativ aceste persoane, care au comis infracțiuni în sfera traficului de droguri și care ar fi o soluție bună pentru a preveni potențiale recidive”, a mai spus ministrul.

De asemenea, a mai declarat că în penitenciare sunt 1.100 de persoane care execută pedepse pentru infracțiuni din sfera traficului de droguri. Dintre acestea, 709 sunt recidiviști cu antecedente penale pe infracțiuni din aceeași sferă.

Ea a mai adăugat că persoanele condamnate pentru trafic de droguri ar trebui să apară în acest registru.

Fenomenul consumului de droguri afectează mai ales populația tânără

„Nu trebuie să privim consumatorii altfel decât ca pe niște persoane bolnave, pe care trebuie să le tratăm, să le reintegrăm în societate, însă rețelele sunt o problemă în România, iar activitatea DIICOT din aceste săptămâni ne arată că se poate interveni prompt și rapid. În România sunt milioane de consumatori. Ei trebuie să fie ajutați să scape. Nu putem să băgăm milioane de oameni în pușcărie. Sunt convinsă că semnalul punerii pe ordinea de zi a CSAT-ului a acestei teme va da un semnal de alarmă. CSAT-ul va fi foarte curând, președintele nu a avansat o dată, dar o va comunica public. Se vor prezenta materiale, analize, propuneri”, a mai spus ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a mai subliniat faptul că acest fenomen afectează mai ales populația tânără, adolescenții find foarte expuși. 

„S-au identificat măsuri, s-a înțeles că această temă este capul agendei, președintele României a dat semnalul foarte clar. Vom vedea după CSAT ce anume măsuri se vor dispune, însă devine o problemă de securitate națională”, a conchis Alina Gorghiu, ministrul Justiției, la Digi24.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri