Grădina Parlamentului, transformată în parc

Data publicării:
parlament cladire captura

Curtea Palatului Parlamentului ar putea deveni a Poporului. Uniunea Salvaţi România şi o parte a societăţii civile cer transformarea celor 35 de hectare de grădină în parc public, prin alipirea spaţiului verde cu terenul Casei Academiei şi cu Parcul Izvor.

O grădină de 35 de hectare, înconjurată de trei kilometri de gard înalt, le este interzisă românilor de mai bine de trei decenii. N-o pot vizita complet nici măcar deputaţii, senatorii sau angajaţii Parlamentului. Din 1984, de când a fost gata, a fost întreţinută din bani publici. Fără, însă, a fi deschisă publicului. După 1990, nu puţini au fost cei care au cerut dărâmarea gardului.

Valeriu Zgonea, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor: „Eu sper ca românii să poată să o viziteze, să se plimbe în aceste grădini, şi acest spaţiu verde, de dimineaţa, de luni, de la ora 0.00 şi până duminică noaptea la 24. Aşa ar fi frumos”.

Niciun demers n-a dat roade. Uniunea „Salvaţi România” reia însă ideile şi lansează proiectul "Parcul Uranus".

Roxana Wring, membru USR: „Proiectul este, într-adevăr, materializabil şi foarte necesar. Pentru că ceea ce va face va fi să aducă spre bucureşteni, să deschidă bucureştenilor, o zonă foarte mare de spaţiu public care în momentul acesta este mort.”

Conform sugestiilor arhitecţilor care au realizat proiectul "Parcul Uranus", peste arterele care despart cele trei spaţii verzi, bulevardul Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie, vor fi construite pasaje pietonale.

Emil Ivănescu, vicepreşedintele OAR: „Dacă ne uităm la alte capitale ale ţărilor foarte civilizate, toate instituţiile mari, publice, încearcă să arate o imagine cât mai prietenoasă către oameni. Până acum Casa Poporului era un fel de ghetou al puterii, acolo”.

Mulţi bucureşteni, însă, se lasă greu convinşi:

„Din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie implementată o asemenea iniţiativă. Să rămână aşa cum este acum”.

„M-am obişnuit aşa. Mie-mi place fosta Casă a Poporului aşa cum este. Nu ştiu dacă este o idee chiar bună să fie parc. Adică din punct de vedere al securităţii, mă gândesc”.

USR intenţionează că la începutul lui 2018 să înceapă demersurile oficiale ca gardul să dispară, iar bucureştenii să se poată plimba pe sub ferestrele aleşilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri