Guvernul înființează Comitetul de Organizare a Funeraliilor de Stat, care stabilește cum vor fi înmormântați președinții României

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - CEREMONIE - MORMANTUL EROULUI NECUNOSCUT - 16 MAI 2023
Foștii șefi de stat ai României în viață sunt Ion Iliescu, care are 93 ani, Emil Constantinescu, 84 de ani, și Traian Băsescu, 72 de ani. Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Purtătorul de cuvânt al Executivului a anunțat că s-a creat cadrul legal pentru crearea Comitetului de Organizare a Funeraliilor de Stat. Mihai Constantin precizează că acest comitet stabilește ceremonialul rezervat actualilor şi foştilor şefi de stat, transmite News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat joi, că în şedinţa Executivului s-a creat cadrul legal pentru crearea Comitetului de Organizare a Funeraliilor de Stat, fiind vorba de un ceremonial rezervat actualilor şi foştilor şefi de stat.

Mihai Constantin a anunțat după şedinţa de guvern că Ordonanţa adoptată de Executiv prevede o modificare şi o completare a Legii 2015/2016 privind ceremoniile oficiale în general.

„Astăzi s-a creat cadrul legal pentru crearea Comitetului de Organizare a Funeraliilor de Stat. Este un ceremonial rezervat actualilor şi foşti şefi de stat. Este cel mai înalt grad de recunoaştere a meritelor unui cetăţean român în slujba ţării sale şi pentru a vedea în ce va consta această coordonare instituţională în caz de funeralii naţionale va trebui să vină şi o altă hotărâre de guvern care va detalia toată această procedură, deci, prin ordonanţa de astăzi se creează Comitetul de Organizare a Funeraliilor de Stat”, a precizat Constantin.

Întrebat dacă foştii prim-miniştrii şi foştii preşedinţi ai celor două camere nu vor beneficia de acest tip de funeralii, Mihai Constantin a spus: „În baza legii menţionate, o am aici scrisă, 2015/2016, foştii şefi de camere parlamentare şi foştii premieri beneficiază de funeralii cu onoruri militare. Nu se modifică nimic la acest capitol, aceşti demnitari şi foşti demnitari vor beneficia de funeralii cu onoruri militare”.

Foștii șefi de stat în viață sunt Ion Iliescu, care are 93 ani, Emil Constantinescu, 84 de ani, și Traian Băsescu, 72 de ani. Klaus Iohannis, actualul președinte al României, are vârsta de 64 de ani.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri