Deputat USR: Inspectoratele de Poliţie unde şefii nu au pregătirea necesară pentru a ocupa funcția

Data actualizării: Data publicării:
harta-ipj-nasui

Politicienii din opoziție, dar și președintele Klaus Iohannis, au acuzat zilele acestea numirile pe criterii politice în Poliția Română, odată cu apariția tragediei de la Caracal. Mai mult, deputatul USR Claudiu Năsui a publicat o hartă cu judeţele în care şefii de Poliţie ar fi fost numiţi pe criterii politice, fără să aibă pregătire.

Deputatul a amintit de o parte dintre cuvintele spuse Alexandrei Măceșanu de către polițistul care a preluat unul dintre apelurile de joi, atunci când fata a anunțat că a fost răpită, bătută și violată: „Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îţi trimit eu echipaj, dar nu mai ţine linia ocupată”.

„Aceste cuvinte ne arată exact cât de jos poate merge dezumanizarea celor plătiţi din bani publici”, scrie Claudiu Năsui, adăugând că șefii din Poliția Română „nu sunt responsabili în faţa noastră, ci a politrucilor care îi pun în funcţii”.

„De aceea, pentru un politruc se poate trimite un elicopter SMURD când are diaree, dar pentru o fată violată nu se poate ţine linia de telefon ocupată. Lucrurile acestea le-am văzut deja în atâtea locuri. Peste tot unde statul ne oferă câte ceva, am văzut cum funcţionează. Problema noastră nu este un om sau câţiva oameni, fără de care sistemul ar fi perfect. Problema este întregul sistem. Iar sistemul se apără de fiecare scandal printr-un sacrificiu de formă. Opinia publică e potolită prin demisii. Depinzând cât de groasă e treaba, poate fi o demisie sau mai multe. Dar toate sunt de formă. Dar să nu credeţi că cei care pleacă merg în privat să vadă cum e să cauţi clienţi, să trebuiască să fii responsabil pentru munca pe care o faci. Deloc, de cele mai multe ori cei demişi rămân tot în sistem, doar că merg la altă agenţie de stat”, mai spune deputatul USR.

„Dacă tot e vorba să fie demisii, atunci hai să ne mai uităm la câţiva mari conducători ai poliţiei române. Hai să vedem cine sunt conducătorii acestei instituţii care trebuie să emane <siguranţă şi încredere>. În fruntea poliţiei avem: oameni care au picat examenul de ocupare a postului, care au fost apoi numiţi direct, prieteni apropiaţi ai politicienilor corupţi sau ai aparatului de partid, fidelizaţi prin chermeze şi partide de vânătoare, plagiatori, oameni acuzaţi de agresiuni sexuale, abuz de minori, favorizarea inculpaţilor şi oameni demişi pentru management defectuos şi repuşi în aceeaşi funcţie”, arată Claudiu Năsui.

În opinia deputatului USR, exemplele enumerate de el arată că tragedii precum cea de la Caracal se pot repeta oricând pentru că „sistemul favorizează astfel de scenarii”.

„Termenul de ipocrizie este foarte des vehiculat în ultimele zile. Oare cum se cheamă numirea în funcție a unor oameni necalificați, pe salarii grosolane, doar pentru că sunt în partidul potrivit?”, adaugă el.

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri