IICCMER dezaprobă decizia Palatului Știrbey de a denumi o terasă de pe domeniu după dictatorul stalinist Dej: E totalmente inadecvat

Data publicării:
Gheorghe Gheorghiu-Dej
Dictatorul comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej (stânga), în timpul vizitei dictatorului sovietic, Nikita Hrușciov în România. Foto: Profimedia Images

IICCMER s-a sesizat asupra faptului că administratorii Palatului Știrbey au decis denumirea unei terase de pe domeniu după dictatorul comunist Gheorghiu-Dej, anunțând printr-un comunicat că „dezaprobă” această decizie și „solicită schimbarea de urgență a acestei denumiri”.

Administratorii Palatului Știrbey a anunțat, miercuri, pe pagina de Facebook, că o terasă de pe domeniu va fi redenumită după Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictatorul stalinist al României, unul dintre responsabilii pentru transformarea țării într-o dictatură de tip sovietic.

Conform postării publicate pe pagina de Facebook a Domeniului, „Gheorghe Gheorghiu-Dej venea periodic să joace popice la popicăria care acum a fost transformată în Terasa Dej”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă faptul că administratorii Domeniului Știbrey au denumit o terasă cu numele fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Reamintim că Gheorghe-Gheorghiu Dej a avut un rol determinant în instaurarea comunismului în România și în schimbările dramatice care au afectat țara din punct de vedere politic, economic, social și cultural. De numele fostului dictator se leagă desființarea partidelor politice, epurările, miile de procese politice în urma cărora numeroși cetățeni nevinovați au ajuns în închisori și lagăre, procesul de colectivizare forțată a agriculturii ș.a.

A ignora crimele și abuzurile comise în România comunistă reprezintă o impietate față de memoria celor care au suferit direct ș indirect ca efect al măsurilor luate de regimul totalitar instalat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Prin urmare, IICCMER consideră totalmente inadecvată folosirea în scop de marketing a numelui fostului lider comunist și solicită schimbarea de urgență a acestei denumiri”, se arată în comunicatul emis de IICCMER.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri