Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Instanțele singure nu pot învinge corupția

Data publicării:
hans klemm

Ordonanţa 7 pentru Justiţie, care intrat în vigoare miercuri seara, a stârnit reacţii în rândul diplomaţilor străini. Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, atrage atenţia din nou că o justiţie independentă este esenţială pentru succesul luptei anticorupţie. Diplomatul american spune pentru a fi eficientă, lupta anticorupţie are nevoie de susţinerea fiecărui cetăţean.

„În lupta împotriva corupţiei, desigur, este esenţial să ai un sistem judiciar independent, o poziţie puternică a procurorilor. Însă instanţele singure nu pot învinge corupţia. Este foarte important să ai un mod curat de guvernare şi în multe ţări au fost experimentate diferite modalităţi, să structureze guverne în care să fie dificil să se desfăşoare activităţi de corupţie, dar şi acestea au eşuat în parte. De aceea, este foarte important să existe un efort civic de amploare în lupta anticorupţie. (...) Până la urmă, este foarte important ca fiecare cetăţean, motivat de principii ca democraţie, libertate, stat de drept, să fie activ în lupta anticorupţie”, a declarat ambasadorul american Hans Klemm.


Diplomatul american a făcut parte din juriul concursului de discursuri „NU CORUPŢIEI”, lansat de Ambasada SUA. În finala competiţiei, care a avut loc joi, au participat opt studenţi din ţară.

Înainte de concurs, ambasadorul SUA a vorbit despre susţinerea pe care Statele Unite ale Americii o acordă României, inclusiv în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. El a subliniat că nu există societăţi imune la fenomenul corupţiei. „Este un efort depus în orice ţară din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii, acela al luptei anticorupţie. Nicio societate nu este imună la acest lucru, nicio ţară nu este imună”, a punctat acesta, citat de Agerpres.

Ambasadorul a prezentat şi un caz din ţara sa: „Citeam, în drum spre acest loc, un articol despre un membru al Congresului SUA, din San Diego, care în prezent este investigat de FBI pentru încălcarea legii de finanţare a campaniei electorale şi un lucru legat de domnul Hunter, ce v-ar putea suna cunoscut unora dintre dumneavoastră, este că, în ciuda acestor acuzaţii că ar fi încălcat legea, chiar dacă existau rechizitorii împotriva sa şi a soţiei sale, a fost reales în Congres, ca reprezentant din California, în noiembrie anul trecut. Deci astfel de lucruri se petrec nu doar în alte ţări, ci şi în propria mea ţară, Statele Unite ale Americii”.

Sistem judiciar puternic și muncă solidă a procurorilor, elemente necesare pentru lupta anticorupție

Hans Klemm a evidenţiat, în acest context, câteva elemente necesare în lupta anticorupţie - un sistem judiciar puternic şi o muncă solidă a procurorilor.

„Dar numai tribunalele singure nu pot învinge corupţia. Un guvern curat este foarte util. Au existat experimente în lume pentru formarea unor sisteme de guvernare în care corupţia să pătrundă cu greu, dar chiar şi acelea înregistrează înfrângeri. Este foarte important să existe un efort civic larg în lupta anticorupţie, atât prin organizaţii ale societăţii civile, (...) susţinerea din sectorul privat. (...) În final este important ca indivizii, motivaţi de valori precum democraţia, libertatea şi statul de drept, să fie activi în lupta anticorupţie”, a precizat diplomatul american.

După ce studenţii din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş şi-au prezentat discursurile, juriul din care, pe lângă Hans Klemm, au mai făcut parte Bogdan Petrache de la Mega Company şi Analbela Costache de la Funky Citizens, a decis câştigătorii.

Primul loc i-a revenit lui Abigail-Florina Dan din Cluj-Napoca. Aceasta a vorbit, în discursul său, despre modul în care corupţia a intrat în viaţa cotidiană a românilor, în perioada comunismului, dar şi despre alegerile individuale în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

„Ştiu că lupta anticorupţie începe cu mine. Începe cu acţiunile mele, cuvintele mele, atitudinea mea. Poate nu e mult, dar e un început. (...) Azi eu aleg drumul mai lung sau chiar mai greu, dacă asta înseamnă că nu voi face compromisuri”, a afirmat ea, în discursul prezentat în limba engleză.

Pe locurile II şi III s-au clasat Luiza-Maria Iordache, studentă în Bucureşti, şi Mihaela-Simona Zegreanu, studentă la Târgu Mureş.

Potrivit regulamentului competiţiei, discursurile au fost analizate pe baza viziunii (10 puncte), puterii de convingere (10 puncte), originalităţii (10 puncte), modului de livrare a discursului (10 puncte) şi utilizării corecte a limbii engleze (10 puncte).

Premiul întâi este un laptop, iar câştigătorii premiilor II şi III au fost răsplătiţi cu o cameră video GoPro, respectiv o baterie externă performantă.

Competiţia de discursuri a fost lansată de Ambasada SUA pe 9 decembrie, cu prilejul Zilei Internaţionale Împotriva Corupţiei. Scopul a fost ca participanţii să vorbească despre „ce înseamnă România fără corupţie” pentru ei, potrivit mesajului de la momentul anunţării concursului, de pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alertă meteo de caniculă în România. ANM a emis cod portocaliu, zonele afectate
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Mesajul făcut public de Corina Bud după derapajul de la concertul Coldplay. Fanii, extrem de duri: „Ce fel de...
Film Now
Fiul Juliei Roberts a împlinit 17 ani. Fotografia plină de duioșie, postată de actriță. Henry avea doar...
Adevarul
Surprize de infarct pentru români în drum spre Grecia. „Capcanele”, reactivate după 3 ani: „Aveți grijă să...
Newsweek
Cum să cureți cuptorul de grăsime, fără chimicale? Metodele eficiente care te costă doar câțiva lei
Digi FM
Ce vrea să studieze fiica lui Irinel Columbeanu. Adolescenta de 16 ani nu vrea să facă facultatea în SUA...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Dakota Johnson, accident vestimentar la „Jimmy Kimmel Live”: Rochia mea…pur și simplu s-a desprins
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia