Sari la conținut

Ancheta „Colectiv”. 10 persoane sunt arestate

Celor doi pompieri li se impută nu numai că au închis ochii la neregulile pe care le-au constatat la clubul Colectiv, ci şi că ei s-au oferit să-i înveţe pe acţionarii localului cum să fenteze legile astfel încât să-şi vadă nestingheriţi de afacere. În referatul cu propunere de arestare, procurorii arată că pompierii Antonina Radu şi Petrică Matei au încălcat o lege, un ordin al Ministerului Afacerilor Interne şi mai multe ordine emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi că le-au garantat patronilor Colectiv că nu vor fi deranjaţi de autorităţi.

„La temerea martorului Mincu Costin exprimată prin întrebarea: ce se poate întâmpla dacă vine cineva în control, inculpat căpitan Radu Antonina şi inculpat Matei George Petrică au răspuns convingător (...) nu are cine să vină în control, că noi suntem de la pompieri”, se arată în referatul DNA.

Una dintre probele cu care procurorii militari au obţinut arestarea celor doi pompieri este o interceptare în care unul dintre ei, căpitanul Petrică Matei, arată cum funcţionează sistemul.

Petrică Matei: (...) ziua erau închişi (...)

X: Păi asta e şi ideea, da.

Petrică Matei: Cum pana mea să-i verifici? Că n-ai cum...

X: Exact, asta e. Dar lumea nu înţelege chestia asta, ştii?

Sursa: referat DNA

În aceeaşi interceptare, pompierul arestat susţine că nici Arena Naţională şi nici instituţiile statului nu au autorizaţii de la ISU.

Petrică Matei: (...)Păi, auzi, zicea ăsta, Câmpeanu ăsta sau cum îl cheamă de la ... care e pus acuma interimar că da, ok, bine... n-au aşa... nici spitale, nici astea..., nici şcolile, dar nu ştie lumea cât de anevoios şi cât de costisitoare este obţinerea unei autorizaţii.(...) Şi de unde au banii ăia?(...) De unde au şcolile bani, de unde au spitalele bani?(...) Că dacă se trezesc ăştia acum cu... Hai, dă-mi o sută de milioane de euro să autorizez toate şcolile... de unde scot ăştia atâţia bani?

Sursa: referat DNA

Căpitanul Petrică Matei este a zecea persoană care ajunge în Arestul Poliţiei Capitalei în cele trei anchete deschise după tragedia de la Colectiv. Colega acestuia, Antonina Radu, a primit arest la domiciliu. Şi soarta celor trei patroni ai clubului a fost hotărâtă. Vor rămâne în arest.

Avocatul Vlad Hosu: Concret a spus că-şi asumă orice va fi stabilit la finalul anchetei.

Reporter: Unde a greşit? Unde susţine că a greşit?

Avocat: Asta este o întrebare la care nu ştim să dăm un răspuns acum pentru că apreciem că ancheta este într-o fază incipientă şi abia la final, după ce vor fi administrate toate probele vom putea să spunem clar, fiecare ce a greşit şi unde. Este un om care dacă ar avea cum să dea timpul înapoi, cu siguranţă ar face-o. Asta a spus şi în ultimul cuvânt.

Între timp, anchetatorii continuă investigaţiile. La Parchetul General şi la Poliţia Capitalei au fost audiate mai multe persoane, între care şi unul dintre barmanii localului Colectiv. Numărul persoanelor audiate până acum depăşeşte 200, iar dintre acestea peste 50 au anunţat că vor cere despăgubiri în procesul ce va urma.