Asociaţia Magistraţilor din România cere demisiile de onoare ale membrilor CSM

Data publicării:
20130109 20daniletcsm-42859

Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii de miercuri, programată la ora 15, a fost suspendată. Potrivit purtătorului de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, motivul este absenţa a doi membri ai Consiliului, aflaţi în concediu, absenţa ministrului Justiţiei Mona Pivniceru, a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi a reprezentantului Ministerului Public în CSM.

Pentru ca şedinţa să aibă loc, trebuie să fie prezenţi cel puţin 15 membri.În acest context, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a cerut ca această şedinţă să nu aibă loc până când toţi membrii nu sunt prezenţi.

Fostei conduceri i-a expirat mandatul săptămâna trecută, pe 6 ianuarie 2013. A fost aleasă în funcţia de preşedinte procurorul Oana Schmidt - Hăineală, dar şedinţa de vineri s-a împotmolit la alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

În acelaşi timp însă, Asociaţia Magistraţilor din România a dat un comunicat în care cere demisiile de onoare ale membrilor CSM. Ei invocă „lipsa de comunicare, transparenţă şi coeziune de care au dat dovadămembrii CSMîn mandatul 2012”, membri care „au abdicat de la principii în momentul în care au fost aleşi în funcţiile de conducere ale forului”.

Atacul UNJR la Oana Hăineală: Problema este alegerea ACESTUI procuror

După tentativa de şedinţă, părţile implicate au ieşit la declaraţii. Judecătorul Mădălina Afrăsinei, reprezentantul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a subliniat că decizia alegerii noului vicepreşedinte trebuie amânată, atâta timp cât adunările generale sunt convocate pentru revocarea din CSM a judecătorului Cristian Danileţ, a Alinei Schmidt Hăineală, şi a fostului preşedinte al forului, Alina Ghica, propusă şi respinsă în şedinţa de vineri la funcţia de vicepreşedinte.

„Problema este alegerea acestui procuror (Oana Schmidt – Hăineală), în condiţiile în care mandatul de anul trecut a fost dezastruos, împreună cu colega Ghica... De ce să nu recunoaştem, mai rău de atâta nu se poate. Au arătat că nu sunt în stare să gestioneze probleme delicate ale sistemului, mă cam îndoiesc că vor reuşi în acest an”, a spus la sediul CSM judecătorul Mădălina Afrăsinei.

Nu mi se pare moral să votăm azi ceva ce nu ştim ce va fi mâine”, a mai spus reprezentanta UNJR. În ceea ce priveşte revocarea membrilor CSM, „fiecare instanţă decide. Luni sau marţi judecătorii vor finaliza propunerile. Nu am ţinut o evidenţă, sunt foarte multe. (...) Eu am propus revocarea domnului Adi Neacşu acum doi ani, ca un semnal. Se vede că n-au înţeles rolul CSM-ului - cel puţin colegii de la judecătorii, lucru cu care nu sunt de acord”, a conchis judecătorul.

AMR cere demisiile de onoare ale membrilor CSM. În caz contrar, ei vor solicita declanşarea procedurii de revocare

Potrivit reprezentanţilor săi, Asociaţia Magistraţilor din România cuprinde circa 3000 de membri, judecători şi procurori, fiind cea mai mare asociaţie profesională în domeniu din ţară. „Comunicatul nostru este mandatul pe care noi l-am primit de la centru şi pleacă mai departe către toate instanţele din ţară”, a declarat judecătorul Gabriela Baltag, care a venit miercuri la şedinţa plenului CSM alături de magistratul Norel Popescu.

Noi solicităm suspendarea întregii şedinţe şi a oricărei şedinţe până când se stabileşte legalitatea conducerii”, a spus Gabriela Baltag, precizând că nu a avut loc o şedinţă în care să fie votată revocarea. „S-a solicitat, dar nu s-a votat”, a spus judecătorul, considerând că atitudinea AMR ar putea periclita situaţia magistraţilor. „Sperăm că MCV-ul va prinde în atenţie” acest episod, mai spune magistratul. „Sperăm că membrii CSM îşi vor da demisiile de onoare, ca să nu mai trecem prin tot acest procedeu” de revocare.

Nu s-a creat niciodată un conflict între judecători şi procurori”, a ţinut să sublinieze magistratul.

Cristian Danileţ, a cărui revocare se cere la instanţele de la Vâlcea şi Cluj, unul din cei 18 membri ai CSM: „Eu am onoare, dar n-am motiv să demisionez”

Astăzi au apărut deja primele judecătorii care au respins cererea de revocare a judecătorului Cristian Danileţ, a afirmat acesta miercuri, la sediul CSM. Este vorba de judecătorii din Ardeal, a precizat el.

Exercitarea votului este liberă, ar însemna să nu mai fim independenţi”, a mai spus judecătorul. „Am întocmit un raport de activitate pe ultimul an, colegii vor analiza dacă activitatea mea în cadrul CSM a fost corectă. Dacă instanţele vor dori explicaţii, voi merge şi voi răspunde întrebărilor. (...) Oradea a respins procedura de revocare. Unii sunt nemulţumiţi de activitatea noastră, alţii sunt mulţumiţi”, le-a spus judecătorul jurnaliştilor prezenţi.

Eu am onoare, dar n-am motiv să demisionez”, şi-a încheiat Danileţ declaraţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri