CSM a respins cererea ministrului Justiției de a lua în discuție Dosarul 10 august

Data publicării:
forta jandarmi 20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_22
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii a respins joi solicitarea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de a lua în discuţie în şedinţa plenului apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în Dosarul 10 august.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate, respingerea solicitării de suplimentare a ordinii de zi a Plenului, formulată de ministrul Justiţiei, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de percepţia publică vizând lipsa unei anchete efective în dosarul intitulat generic 10 august, respectiv a unor audieri efective în faţa procurorilor şi judecătorilor, în temeiul art. 35 lit. a) raportat la art. 30 din Legea nr. 317/2004", se arată în minuta deciziei, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii să ia o poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în Dosarul 10 august.

"Am o solicitare de apărare a independenţei, libertăţii, imparţialităţi sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepţie care se conturează în spaţiul public vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudenţa CEDO în dosarul generic denumit "10 august". Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru", a declarat Stelian Ion, în cadrul şedinţei de plen a CSM.

El a adăugat că lumea aşteaptă un răspuns din partea sistemului judiciar.

"Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluţie, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM şi, eventual, al Inspecţiei Judiciare să facă anumite verificări, dacă veţi aprecia şi dumneavoastră acest lucru. Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect", a spus ministrul Justiţiei.

Klaus Iohannis cere explicații

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justiției să explice public cum s-a ajuns ca Dosarul 10 august să fie clasat. Președintele spune că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să fie găsit și responsabilii să răspundă.

„Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris președintele într-o postare pe Facebook.

La rândul său, premierul Florin Cîțu s-a declarat "dezamăgit" de soluția în Dosarul 10 august.

„Este o decizie a tribunalului și nu pot să comentez decât ca cetățean. Sunt dezamăgit să văd că în România nimeni nu a tras în noi la Revoluție, nimeni nu răspunde pentru mineriade și avem iar un eveniment unde e foarte greu să găsim responsabili. În ceea ce mă privește, mă voi asigura că niciodată cetățenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, cum au fost astfel de situații”, a declarat Florin Cîțul.

Tribunalul București: Decizia se ia pe baza probatoriului, nu pe bază de emoții și sentimente

Tribunalul București a răspuns acuzațiilor în legătură cu clasarea dosarului. Potrivit precizărilor, judecătorii sunt independenți, iar hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale, nu pe bază de emoţii şi sentimente.

„Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente", a comunicat Tribunalul.

Și Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, "derapajele" de limbaj din spaţiul public în urma deciziei Tribunalului Bucureşti prin care s-a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", apreciind că afirmaţiile acestea reprezintă "un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului".

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri