C. T. Popescu, despre Augustin Lazăr: Cum să nu-şi amintească de cazul lui Iulius Filip? Cum să treci peste aşa ceva?

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar declaratie revocare inquam george calin 20181024201111_IMG_3093-01-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Augustin Lazăr va fi re-verificat de CNSAS, anunţul fiind făcut la scurt timp după apariţia unui articol în presă, în care procurorul general era acuzat că în perioada comunistă, în calitatea de preşedinte al comisiei de liberări condiţionate din Penitenciarul Aiud, a refuzat de două ori eliberarea lui Iulius Filip, disident al regimului Ceauşescu. Gazetarul Cristian Tudor Popescu a explicat la Digi24 de ce aceste incriminări sunt neîntemeiate: „Cu tortura asupra deţinuţilor, fie prin interogatorii, fie prin tortură fizică se ocupau ofiţerii din penitenciar şi Securitatea. Nu se ocupau procurorii”. Însă, potrivit lui Cristian Tudor Popescu, lui Augustin Lazăr i s-ar putea imputa declaraţia conform căreia nu îşi aminteşte de cazul lui Iulius Filip. „Cum să nu ţii minte un asemenea caz? Cum să treci peste aşa ceva?”, a comentat gazetarul.

„Toate zicerile cu Augustin Lazăr torţionar sunt nişte minciuni, nu cu picioare scurte, sunt oloage. Cum să fie torţionar un procuror?

În comunism, cu tortura asupra deţinuţilor, fie prin interogatorii, fie prin tortură fizică se ocupau ofiţerii din penitenciar şi Securitatea. Nu se ocupau procurorii. Procurorul nu avea treabă cu deţinutul din celulă decât dacă venea să îi ia un supliment de declaraţie într-o anumită anchetă”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a adăugat că Augustin Lazăr nu l-a văzut la faţă pe Iulius Filip şi nici nu avea cum. El a explicat că acea comisie din care a făcut parte Lazăr ca preşedinte chiar, în calitate de procuror, era un mecanism administrativ al penitenciarului.

„Din când în când, pentru că aşa era legea, se discutau cererile de eliberare condiţionată ale tuturor deţinuţilor, fie de drept comun, fie politici.

Lazăr nu l-a văzut la faţă pe Iulius Filip, nu a venit Iulius Filip să îi spună <ar trebui să mă eliberaţi> şi Augustin Lazăr să-i fi spus <nu>”, a spus gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a explicat că era vorba despre un mecanism funcţionăresc administrativ, în care se urmărea îndeplinirea a două condiţii: fracţia de pedeapsă executată şi lipsa sancţiunilor disciplinare în penitenciar.

„În acel dosar, Iulius Filip avea şapte astfel de sancţiuni, pentru că a continuat şi în detenţie să se manifeste vocal, violent contra regimului comunist şi a lui Nicolae Ceauşescu, prin scrisori, prin ce spunea. Pentru asta a primit regim restrictiv. Iulius Filip a dovedit că a fost un disident extrem de dârz, care nu s-a înclinat în faţa autorităţilor chiar după ce a fost băgat la temniţă”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

„Credeam că îi ştiu pe toţi disidenţii din anii 80, nu ştiam de Iulius Filip, nu ştiam toată povestea”, a adăugat el.

Gazetarul a explicat că singura situaţie în care Iulius Filip ar fi putut fi eliberat ar fi fost cea în care ar fi făcut pact cu Securitatea: „Nu avea cum acea comisie, cu Lazăr sau fără, să îl elibereze pe Iulius Filip.

Ştiţi în ce situaţie putea fi eliberat, având în vedere pe ce anume fusese condamnat? Sentinţa era de pactizare cu forţele reacţionare din Polonia şi propagandă contra orânduirii socialiste.

Cu asemenea sentinţă nu puteai fi eliberat înainte de termen decât într-o singură situaţie: dacă făceai pactul cu Securitatea. Atunci, Securitatea dădea ordin, şi nu mai contau nici abaterile disciplinare, nici că nu ţi-ai făcut fracţia de pedeapsă. Erai eliberat”.

Potrivit lui Cristian Tudor Popescu, e o chestiune care-i poate fi imputată lui Augustin Lazăr: „Lazăr, în prima sa ieşire legat de povestea aceasta a spus că nu poate, până nu vede documentele originale, să îşi amintească de cazul lui Iulius Filip. Asta nu mai cred. Păi, ce, deţinuţii pentru propagandă contra orânduirii socialiste, deţinuţii politici cu regim special erau la fel de numeroşi ca hoţii de buzunare aflaţi în puşcărie? Îi numărai pe degetele unei singure mâini.

Cum să nu ţii minte un asemenea caz? Cum să treci peste aşa ceva? Erau mulţi cei care îndrăzneau să facă aşa ceva, să fie condamnaţi pentru scrisori trimise lui Nicolae Ceauşescu, pentru solidaritate cu Sindicatul Solidaritatea din Polonia? Cum să spui că nu-ţi aduci aminte?”.

Însă, în ciuda acestei situaţii, Augustin Lazăr „nu a fost nici pe departe torţionar”, a conchis gazetarul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri