Călin Popescu Tăriceanu, suspect în dosarul în care o decizie a ICCJ a fost ignorată de Senat

Data actualizării: Data publicării:
20190724161734_OGN_2158-01 calin popescu tariceanu inquam photos octav ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu este suspect într-un nou dosar penal. Acuzațiile pe care i le aduc procurori sunt de abuz în funcție și au legătură cu anchetă penală demarată la începutul acestui anParchetul General a făcut investigații pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale, după ce parlamentarul Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, deși în 2015 justiția a decis definitiv că a încălcat legea incompatibilităților și ar fi trebuit să își piardă funcția.

„De ziua mea am primit un plic – anul ăsta – de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi surpriză: Am primit înştiinţarea că sunt suspect într-un dosar penal pentru abuz în funcţie. Am început să fac legături, despre ce bănuiesc că este vorba. E vorba despre dosarul care vizează un senator, dosarul de incompatibilitate pe care-l are acest senator”, a declarat Călin Popescu Tariceanu, marţi seară, la Realitatea Plus.

„Eu, ca preşedinte al Senatului, lumea probabil că-şi imaginează că am aceleaşi prerogative ca un director de întreprindere – dacă vrea să angajeze, angajează, dacă vrea să dea afară, dă afară. Preşedintele Senatului nu are astfel de prerogative, iar Regulamentul descrie foarte clar ce trebuie făcut de către Senat în cazul în care un senator se află în incompatibilitate”, a mai spus liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că urmează să fie audiat, dar nu a anunțat ziua în care a fost citat.

Pe 8 ianuarie anul acesta a fost deschisă un dosar de către Parchetul General în care este anchetat modul în care deși senatorul PSD Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție în martie 2015, prin decizie definitivă, el ocuapt în continuare această funcție.

Doi ani mai târziu, în 2017, ANI a cerut Senatului să pună în aplicare decizia definitivă a instanței supreme și să anunțe în plenul Senatului încetarea mandatului senatorului PSD, deoarece nu mai era compatibil cu funcția pe care o ocupa, lucru care nu s-a întâmplat.

Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Girgiu, în perioada 2008-2012, iar în același timp ocupa și funcția de consilier județean. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri