Care e soluția pentru deblocarea procedurii de numire a șefilor procurorilor

Data publicării:
29012013 20m 20luca 20predoiu 20numiri 20procurori-46589

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a subliniat, în emisiunea „Imparțial” de marți de la Digi24, că este nevoie de un dialog între ministru, cel care derulează procedura de selecție și propune candidații aleși, și șeful statului, cel care are decizia numirii, fără a elimina însă o consultare prealabilă cu Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit legii, CSM dă aviz, favorabil sau negativ, propunerilor ministrului și le înaintează șefului statului spre numire.

După ce președintele Traian Băsescu a respins propunerile ministrului Justiției, Mona Pivniceru a spus, săptămâna trecută, că va declanşa o nouă procedură de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Traian Băsescu propunea că şefii parchetelor să fie selectaţi de CSM şi apoi agreaţi de şeful statului şi de ministrul Justiţiei. Traian Băsescu a precizat că va trimite această propunere instituţilor abilitate în procesul de numire a procurorului general şi procurorul şef al DNA

De unde a pornit problema

Cătălin Predoiu a explicat faptul că la procedura stabilită prin lege este cea negociată cu instituțiile europene privind criteriile de transparenţă, care este în plus faţă de lege și care ar fi trebui explicată încă din vara trecută.

Dacă aș fi fost ministru, m-aș fi dus la Bruxelles și le-aș fi spus: îmi asum răspunderea să propun doi procurori care garantează că măsurile împotriva corupției continuă, să garanteze că anchetele nu se opresc, să garanteze că ceea ce s-a muncit se continuă, să garanteze că politicul nu-şi vâră coada în ancheetel procurorilor. Asta e toată cheia”, a declarat Cătălin Predoiu.

Potrivit fostului ministru al Justiției, cererile Comisiei Europene au venit din neîncredere. „E foarte greu să spui că au fost neîncrezători neîntemeiat, pentru că iată ce s-a întâmplat între timp: controverse, dezbateri, doi candidaţi care au contraperformat, ca să nu spun altfel, la interviu de la CSM. Și de fapt de acolo a plecat problema principală, pentru că dacă ei demonstrau virtuozitate profesională, toate calităţile necesare pentru a mânui un sistem care e foarte complicat și foarte important pentru statul de drept, atunci nu mai aveam problema asta. Pentru că CSM probabil că ar fi înclinat și el steagul sau chiar dacă ar fi dat un aviz negativ, preşedintele ar fi putut constata că sunt doi candidaţi de calibru sau care pot face față funcției. Pentru că pot fi doi procurori foarte buni și eu cred că sunt foarte buni, dar ca să fii șef îți mai trebuie ceva”, a comentat Cătălin Predoiu la Digi24.

„Cred că, până la urmă, aici se reduce cheia rezolvării problemei: a găsi oamenii potriviţi”, a subliniat fostul ministru al Justiției.

„Decizia e acolo unde se numește, trebui să existe un dialog între cei doi”

Cătălin Predoiu a precizat că ministrul are aici un rol important, dar nu decisiv. „Articolul din lege vorbește de propunere și de decizie, numire. Cineva propune, cineva numește. Decizia e acolo unde se numește, trebui să existe un dialog între cei doi, ăsta este spiritul legii. Nu poți să spui: Îți forțez decizia pentru că propun așa. Cel care numeşte nu e un simplu mânuitor de stilou care ia act de propunere”, a precizat fostul ministru.

Rezolvarea o văd așa: a găsi oamenii care să garanteze să se va continua combaterea corupției, că se vor continua anchetele, ca nu va fi ingerinţă politică în Ministerul Public. Asta este, punct. E treaba lor să o facă, de aia sunt acolo, și ministrul și membrii CSM și președintele. E rolul lor, să-și facă treaba. Altfel, toţi sunt responsabili de ce a acolo”, a subliniat Cătălin Predoiu.

Potrivit fostului ministru, procedura de selecție a fost introdusă din cauza unei probleme de neîncredere, în perioada în care „atmosfera era de aşa natura că lumea credea că vor fi ingerinţe politice”.

„Aici e o problemă de încredere și iarăși spun că ministrul are un mare rol, pentru că trebuie să redea această încredere, nu numai partenerilor europeni, dar membrilor din Consiliu, societății în ansamblu că nu va face un joc politic. Asta este problema. Pentru că, deja văzând anumite exprimări politice, ministerul este pus în cheie politică. Văd unii care spun că nu trebuie să dea ministru propunerea, pentru că joacă politic. Ceilalți spun că trebuie să dea ministrul propunerea, pentru că ceilalți joacă politic. Fără să aibă vreo vină. Deci, pur și simplu este la mijloc. Și atunci trebuie să intervină și să pună lucrurile la punct sau CSM să vină și să spună: Am căzut de acord cu ministerul, asta este procedura”, a detaliat Cătălin Predoiu.

Ministrul trebuie să facă un pas în această direcție și să dea toate garanțiile că nu va face propuneri politice și va face propuneri care să satisfacă exigențele postului. În același timp, așa cum a spun ministrul în vară, nu exclude această atribuție a dsicuta în prealabil cu CSM și a spune: Uite, m-am gândit la patru – cinci oameni, ce părerea aveți despre ei?”, a subliniat fostul șef al MJ.

Cătălin Predoiu s-a abținut să dea nume de persoane pe care le-ar propune în aceste funcții, argumentând că asta ar excede statutului său actual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri