Cazul Pitești. Apărătorii celor doi polițiști arestați contestă raportul legiștilor: „Fracturi costale se produc la resuscitări”

Data publicării:
avocatii politistilor arestati la pitesti fac declaratii
Avocatul Robert Georgescu (dreapta) contestă concluziile raportului medico-legal în cazul bărbatului mort la Pitești în urma unei intervenții în forță a poliției Foto: captură video Digi24

Cei doi polițiști cercetați pentru lovituri cauzatoare de moarte în cazul bărbatului asfixiat  într-o autogară din Pitești au fost arestați preventiv. Decizia a fost luată de Tribunalul Argeș. Cei doi agenți vor sta după gratii până pe 18 mai, iar dacă vor fi găsiți vinovați de moartea bărbatului riscă până la 12 ani de închisoare.

Scenele cutremurătoare surprinse vineri dimineață la Pitești au devenit deja binecunoscute. Mulți au comparat incidentul cu episodul uciderii afro-americanului George Floyd tot de către agenți de poliție, în mai anul trecut. Și acest bărbat, românul aflat în stare avansată de ebrietate, a murit. Raportul medico-legal preliminar a arătat că decesul a survenit prin asfixiere. Prin urmare, Tribunalul Argeș a decis arestarea preventivă a celor doi polițiști, cercetați pentru lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă.

„Celor doi suspecți li s-a adus la cunoștință calitatea de inculpați, iar față de aceștia s-a formulat propunere de arestare preventivă, fiind sesizat în acest sens judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Argeș”,  a declarat Marius Ștefan, prim-procuror la Parchetul Argeș.

Apărarea a contestat concluziile legiștilor.

„O să solicităm o expertiză medico-legală în completare și o avizare a actului medical, pentru că sunt multe contradicții. Fracturile costale, în opinia noastră, sunt în urma resuscitării, se produc la majoritatea resuscitărilor, sunt cazuri clasice, iar aici sunt determinate ca fiind una din cauzele decesului”, a declarat Robert Georgescu, avocat.

Polițiștii cercetați pentru moartea bărbatului au fost susținuți și de un lider al sindicatului local.

„Dumneavoastră procedați în așa fel încât să discreditați imaginea poliției și a instituției, îmi pare rău, asta faceți”, le-a reproșat jurnaliștilor liderul sindical.

Specialiștii pun tragedia de la Pitești pe seama slabei pregătiri a agenților. „Persoana în cauză era și în vârstă, era și sub influența băuturilor alcoolice, efectiv a ajuns cum a ajuns, cu capul de pământ. Exact asta trebuia evitat. Persoana respectivă a suferit un șoc, un șoc fizic și emoțional în acel moment”, a explicat Nicola Ababei, instructor în tehnici de autoapărare.

Din Capitală, ministrul de interne a promis că va lua măsuri, pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete.

„Răspunderea este individuală, nu e corect să punem semnul egal între tragedia de la Pitești și restul acțiunilor desfășurate de către Poliția Română. Cei vinovați vor plăti”, a declarat Lucian Bode.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri