Cine ar putea prelua șefia Parchetelor

Data publicării:
vlcsnap-2013-03-30-16h49m47s20-1

Fostul procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ar putea fi numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în timp ce pentru Parchetul General este invocat din nou numele lui Tiberiu Niţu, respins în procedura desfăşurată anul trecut. Ambele nume îi nemulţumesc, însă, atât pe parlamentarii puterii, cât şi pe cei ai opoziţiei.

Parlamentarii puterii susţin că premierul, în calitate de ministru interimar la Justiţie, ar trebui să nominalize persoane noi la conducerea Parchetelor.

Premierul Victor Ponta a anunţat că va face nominalizările după ce se va consulta atât cu preşedintele României, cât şi cu procurorii din CSM.

Există, totuşi, posibilitatea ca cei doi să cadă de acord asupra unei soluţii de compromis, spune consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, invitat la Digi24 în emisiunea „Jurnalul de seară”.
Numirea procurorilor de un ministru interimar nu este însă agreată de partenerii liberali.
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, declara recent că, dacă premierul va propune pentru şefia Parchetelor persoane neagreate de liberali, vor apărea tensiuni în USL. Liderii PSD au altă părere.

Mona Pivniceru a făcut propuneri pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA în noiembrie anul trecut, dar preşedintele le-a respins invocând lipsa de transparenţă a procedurii. Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie au primit aviz negativ şi de la CSM. De atunci, demersurile nu au mai fost reluate.

Cum au ajuns să fie vehiculate din nou numele lui Tiberiu Nițu și al Laurei Kovesi

Chiar dacă acum câteva luni părea improbabil un acord între președinte și premier în privință numirilor la Parchete, Victor Ponta a anunțat că săptămâna viitoare se va întâlni cu președintele, dar și cu procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii pentru a găsi două nume pe care să le agreeze toate părțile implicate în procedură.

De la declarația premierului în presă s-au redeschis discuțiile în privință a două nume vehiculate ca probabile și în timpul primei proceduri: Laura Codruța Kovesi - pentru DNA - și Tiberiu Nițu - pentru Parchetul General.

Laura Codruța Kovesi și-a depus inițial dosarul în primul concurs, însă înaintea interviului s-a retras. Tiberiu Nițu a fost propus președintelui Traian Băsescu pentru numirea la Parchetul General de către ministrul Mona Pivniceru. A fost respins, însă, de președinte după un eșec răsunător la interviul din plenul CSM.

Procurorul general interimar Daniel Morar l-a pus atunci pe potențialul sau succesor într-o poziție delicată, contestându-i experiența managerială și reușind să îi determine o reacție necontrolată, criticată în avizul negativ pe care i l-a dat ulterior Consiliul.

Potrivit unuor surse politice, o discuție Traian Băsescu și Codruța Kovesi a avut deja loc, Victor Ponta neavând obiecții în a avansa numele fostului procuror general pentru șefia DNA. De altfel, de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană, la Bruxelles, post oferit de Guvern. „Eu nici n-o susțin, nici nu sunt contra pentru că nu am nicio legătură cu ea”, a spus Victor Ponta la momentul numirii lui Kovesi. Totuși, fostul procuror general are acum, în cadrul MAE, rang de ministru consilier.

Dacă nominalizarea Codruţei Kovesi ar fi de natură să îi dea satisfacţie preşedintelui, care a propus-o pentru DNA încă de anul trecut în discuţiile cu Mona Pivniceru, cu argumentul continuităţii şi al „credibilităţii extraodinare pe care am avea-o la Bruxelles”, fostul prim-adjunct al acesteia la Parchetul General, Tiberiu Niţu nu se numără printre favoriţii lui Traian Băsescu.

De altfel, întrebat fiind cum comentează variantele Kovesi şi Niţu, preşedintele a evitat să se pronunţe împotriva acestor nominalizări. „Eu nu fac niciun fel de afirmaţie până când nu vom definitiva. Nu-mi place să vorbesc înainte. Eu am spus de la bun început hai să-l ducem pe Morar la Parchetul General şi pe Kovesi la DNA. Să vedem, acum pe Morar l-am numit la Curtea Constituţională...”, a lăsat Băsescu deschisă posibilitatea instalării lui Kovesi la DNA.

Imediat după preluarea interimatului la Justiție, Victor Ponta a lămurit că prioritatea mandatului său este să dea șefi parchetelor, o chestiune urmărită atent de Comisia Europeană, care cere accelerarea procesului.

Întrebat dacă se va opta pentru formula în care ministrul interimar propune, CSM emite avizul şi preşedintele semnează sau va fi organizat un concurs, variantă preferată de Comisia Europeană, şeful Guvernului a răspuns că, dacă există un acord între cele trei părţi implicate, şi Comisia Europeană va saluta acest acord.

„După ce o să am o discuţie cu secţia de procurori a CSM şi cu preşedintele, că acesta este circuitul, o să spun pe cine pot propune şi pe cine nu”, a precizat Victor Ponta.

Cât de realiste sunt aceste scenarii

El a afirmat însă că ideea numirii doar a unor procurori care au rezolvat dosare mari importante şi fără să fi avut anumite achitări este „o poveste”, care nu a fost respectată nici în cazul fostului procuror general Laura Kovesi şi nici în cazul lui Morar.

„Poveştile alea cu procurori care să aibă în spate mari dosare şi să nu aibă achitări sunt întotdeauna în funcţie de cum îi convine celui care vorbeşte de asta. Kovesi a venit procuror general de la o unitate de parchet teritorială fără să fi fost o stea acolo, iar Morar a venit la DNA după ce a avut o achitare definitivă şi irevocabilă care a dus la condamnarea României la CEDO, aşa încât să nu ne mai luăm după ce spune preşedintele, el întotodeauna aplică regulile la alţii", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a apreciat totodată că numirea lui Daniel Morar ca judecător la Curtea Constituţională este un semn al faptului că şi preşedintele Traian Băsescu doreşte să fie numiţi mai repede noi preşedinţi la Parchetul General şi DNA şi nu mai insistă pentru ca Morar să fie numit la Parchet.

Numele puse în discuția presei pot fi, însă, și piste false pentru a ocupa dezbaterea în timp ce negocierile se duc, în spatele ușilor închise, pentru alte nume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri