DIICOT: Ioan Niculae a vândut fără drept imobile şi părţile sociale deţinute la firmele sale

Data publicării:
ioan niculae-2

 

Deşi Ioan Niculae a negat orice fel de încercare de a-şi pune la adăpost banii, procurorii au descoperit că omul de afaceri şi-a înstrăinat către fiică şi o angajată a sa o parte din averea estimată la peste un miliard de euro.

Procurorii au dispus astăzi extinderea urmăririi penale faţă de Ioan Niculae, soţia acestuia, Domniţa Niculae, fiica omului de afaceri, Adina Niculae, şi o apropiată a sa, Nicoleta Toncea.

Toţi patru sunt suspectaţi de sustragere de sub sechestru şi spălare de bani, în sarcina omului de afaceri fiind şi infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.

Alături de aceştia sunt urmăriţi penal Cristiana Nica, referent la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bucureşti, Alexandrina Anduţa Diaconu (fostă Sultana), şef Serviciu Publicitate Imobiliară în cadrul OCPI Teleorman, Anca Daniela Salcie, registrator la BCPI Zimnicea, şi Doina Maria Beceanu (fostă Lincu), asistent registrator tot la BCPI Zimnicea, toate pentru abuz în serviciu şi complicitate la sustragere de sub sechestru.

Potrivit anchetatorilor, Ioan Niculae a sustras de sub sechestru mai multe bunuri, „angrenând în această activitate infracţională atât membri ai familiei sale ori persoane cu care se află în relaţii de prietenie, cât şi funcţionari din cadrul Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI)”.

Astfel, susţine DIICOT, pentru a obţine timpul necesar scoaterii bunurilor de sub sechestru şi vânzarea ori cesionarea acestora către terţi, Niculae a instigat funcţionari din OCPI să comită infracţiunea de abuz în serviciu prin lipsirea de efecte a Ordonanţei 146/D/P/2010 din 8 iunie 2012 prin care s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului în vederea recuperării prejudiciului, trimisă instituţiilor abilitate pentru luarea măsurilor legale. „Operaţiunile de înregistrare în registrele aferente nu au fost efectuate ori au fost efectuate cu mare întârziere, după ce suspectul Ioan Niculae a finalizat acţiunile de vânzare/cesionare a bunurilor legal sechestrate. Sumele de bani astfel dobândite au fost introduse în circuitul civil dându-li-se aparenţa obţinerii licite a lor”, arată DIICOT.

Procurorii precizează bunurile care, susţin ei, au fost înstrăinate fără drept de către Ioan Niculae, detaliind şi modul în care s-au făcut tranzacţiile.

Este menţionat, astfel, un imobil situat în Bucureşti, compus din clădire având suprafaţa totală de 1.859 mp şi teren intravilan de 1.662 mp, din care 492,45 mp ocupaţi de construcţie. Imobilul a fost vândut de soţii Ioan şi Domniţa Niculae fiicei lor, Adina Niculae, în 22 iunie 2012, la preţul de 1,3 milioane de euro.

"Ordonanţa de punere sub sechestru a fost trimisă la OCPI Bucureşti în data de 13 iunie 2012, fiind înregistrată cu numărul19194 din15 iunie 2012 şi repartizată de directorul unităţii către registratorul şef în data de 18 iunie 2012. După multiplicare în vederea trimiterii către unităţile subordonate, adresa de înaintare pentru Sectorul 1 a fost predată în data de 19 iunie 2012 referentului Nica Cristiana. Aceasta nu a dispus trimiterea actului către Sectorul 1, păstrând adresa până în data de 16 octombrie 2012, fapt prin care a înlesnit sustragerea bunului imobil de sub sechestru", arată DIICOT.

Tot soţii Niculae ar fi vândut o clădire-locuinţă şi anexe din Zimnicea, cu suprafaţa desfăşurată de 662 mp, şi teren intravilan în suprafaţă de 6.000 mp, aflat în acelaşi municipiu. Bunurile au fost vândute la 19 iunie 2012, cu preţul de un milion de lei, Nicoletei Toncea, printr-o persoană mandatată să semneze contractul de vânzare-cumpărare.

"Ordonanţa de punere sub sechestru (în care pe lângă bunurile din Zimnicea figurau şi bunuri situate pe raza localităţilor Năsturelu şi Nanov, din judeţul Teleorman,) s-a primit la OCPI Teleorman în data de 14 iunie 2012. Adresa de înaintare către Birourile de cadastru aferente a fost preluată de Diaconu Alexandrina Anduţa, şef Serviciu Publicitate Imobiliară,efectuându-se înregistrările aferente localităţilor Năsturelu şi Nanov, fără a trimite adresa şi la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Zimnicea, fiind astfel înlesnită sustragerea de sub sechestru. Urmare a acestui demers, prin Încheierea nr. 4901 din 19 iunie 2012, Salcie Anca, registrator, şi Beceanu Doina Maria, asistent registrator în cadrul BCPI Zimnicea, au respins cererea de înregistrare a măsurii asigurătorii a sechestrului, invocând lipsa calităţii de proprietar a suspectului Ioan Niculae. Comunicarea respectivei Încheieri s-a efectuat de îndată către Ioan Niculae şi Toncea Nicoleta Mariana, în timp ce comunicarea către DIICOT – Structura Centrală s-a făcut abia în data de 18 iunie 2014. Bunurile sustrase de sub sechestru au fost folosite de Toncea Nicoleta Mariana pentru garantarea unui credit ipotecar, sens în care evaluarea făcută de evaluatorul specializat a fost făcută în data de 14 iunie 2012, adică anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare, stabilea o valoare de garanţie mult mai mare decât preţul de vânzare-cumpărare, respectiv de 8.599.625 de lei”, precizează DIICOT.

Anchetatorii mai spun că Ioan Niculae şi-a înstrăinat fără drept părţile sociale deţinute la SC Interagro SRL, SC Intercereal SRL, SC Pensiunea Artemis SRL, SC Donau Fish SRL şi SC Interagro SA.

Părţile sociale de la Interagro SA au fost vândute către Adina Niculae, iar celelalte, către Nicoleta Toncea, deşi măsura sechestrului fusese comunicată oficial firmelor în cauză încă din 13 iunie 2012, susţin procurorii.

DIICOT mai precizează că, după audierea suspecţilor, procurorii au emis ordonanţe de punere sub sechestru asigurător a mai multor bunuri ale suspecţilor Ioan Niculae, Domniţa Niculae, Adina Niculae şi Nicoleta Toncea, printre acestea regăsindu-se inclusiv cele sustrase de sub sechestru. Cei patru au fost audiaţi joi la DIICOT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri