Directorul Athena Hospital din Timişoara, arestat preventiv pentru decontarea de tratamente pentru pacienţi fictivi. El afirmă că astfel de falsuri sunt generalizate în sistemul sanitar

Data publicării:
dan szabo

Directorul spitalului privat Athena Hospital din Timişoara, acuzat de fals şi înşelăciune, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Dan Szabo ar fi decontat la Casa de Asigurări de Sănătate tratamente fictive pentru pacienţi inexistenţi. În acelaşi caz este cercetată în libertate şi asistenta-şefă a unităţii. Joi, la audieri, directorul a afirmat că falsurile de care este acuzat Athena Hospital sunt generalizate în întregul sistem sanitar.

Cazul Athena Hospital, care ar fi falsificat zeci de fişe medicale, solicitând CJAS decontarea unor tratamente care nu au fost făcute niciodată, a fost semnalat de trei foşti angajaţi ai spitalului, care au demisionat pe motiv că nu şi-au primit salariile la timp, spitalul având datorii de 260.000 de euro la plata salariilor.

Este vorba de fostul şef al secţiei de Neonatologie şi doi contabili, care le-au povestit procurorilor că 40 de dosare au fost falsificate, iar presiunile asupra angajaţilor erau imense. Motivul: procurorii susţin că directorul risca să fie dat afară pentru management defectuos dacă nu aducea profit unităţii sanitare.

Prin urmare, medicii şi asistentele au fost de acord, la iniţiativa conducerii, să facă internări fictive pe baza datelor personale ale unor bătrâni adunate în campanii umanitare. Pe lista de internări se regăsesc şi femei însărcinate care veneau de fapt doar la controlul de rutină al sarcinii. De pe urma pacienţilor şi internărilor fictive, spitalul a încasat sume importante de bani în ultimii trei ani. Procurorii au descoperit chiar un caz în care o familie întreagă formată din tată, mamă, fiică, fiu, soacră şi socru au fost internaţi doar pe hârtie, fiecare cu altă afecţiune.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara au ridicat de la spital nu mai puţin de 6000 de dosare medicalepentru anchetă şi vor audia cât mai multe cadre medicale pentru a stabili dacă şi asupra lor s-au făcut presiuni pentru obținerea de date cu caracter personal care să fie folosite la fabricarea de dosare medicale.

La audierile preliminare deciziei de arestare preventivă, Dan Szabo a afirmat că practica falsificării de documente în scopul de a obţine cât mai multe fonduri de la Casele de Asigurări de Sănătate ar fi generalizată în sistemul medical. El îşi declină însă implicarea în astfel de acţiuni. Într-o declaraţie pentru Digi24 Timişoara, Dan Szabo a declarat: „Eu spun că nu s-au făcut falsuri (la Athena Hospital), eu cel puţin nu ştiu. Dacă dânşii (medicii denunţători) ştiu că s-au făcut, atunci nu au decât să le scoată la iveală.” Dintre cei trei foşti angajaţi care au depus mărturie, „doi au fost eliberaţi din funcţie din motive de incompetenţă profesională”, a precizat Dan Szabo, care nu exclude varianta răzbunării prin denunţul care a dus la arestarea sa. „Foarte probabil” că e o răzbunare, a spus fostul director al Athena Hospital.

În acest caz a reacţionat şi Ministerul Sănătăţii, care a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să întreprindă toate demersurile legale care se impun pentru rezolvarea situaţiei. Ministerul consideră că acest caz este foarte grav şi cere ca vinovaţii să răspundă în faţa legii, iar drepturile pacienţilor la sănătate să fie respectate.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri