Avocat: Elena Udrea este refugiat politic în Costa Rica. Reacția DNA

Data actualizării: Data publicării:
170301_ICCJ_GALA_BUTE_elena udrea - 01_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei
Foto: InquamPhotos/Liviu Florin Albei

Elena Udrea a dobândit statutul de refugiat politic în Costa Rica, asta le-a spus unul dintre avocații fostului ministru judecătorilor de la ÎCCJ, care judecă astăzi ultimul termen în dosarul „Gala Bute”. În primă instanță, ea a fost condamnată la 6 ani de închisoare.

170301_ICCJ_GALA_BUTE_elena udrea - 01_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei
Foto: InquamPhotos/Liviu Florin Albei

Actualizare 13:45. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins cererea depusă de Elena Udrea de a fi audiată la distanţă în dosarul "Gala Bute", prin videoconferinţă sau comisie rogatorie, deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.


Avocatul în cauza le-a mai spus celor cinci magistrați că Elena Udrea are inclusiv reședință pe teritoriul acestui stat din America Centrală.

În plus, Elena Udrea cere audierea sa prin videoconferință sau prin comisie rogatorie în acest proces început în 2015.

Procurorul DNA s-a arătat surprins de acest anunț și a declarat că solicitarea Elenei Udrea este doar o procedură în curs de desfășurare

„Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a spus procurorul, potrivit Agerpres.

Citește și ”Lista” lui Coldea. Cine sunt trădătorii pe care i-a amenințat fostul numărul 2 din SRI”

Ea se află în prezent în Costa Rica iar la termenul anterior a anunţat prin avocaţii săi că doreşte să dea o declaraţie în cadrul procesului, însă nu se poate prezenta, deoarece este însărcinată iar medicii i-au recomandat să nu se deplaseze.

Avocatul a mai spus că a primit memoriul de la clienta sa în această dimineață. Este vorba așadar despre un document care ar putea să ducă la întârzierea acestui proces. Rămâne de văzut dacă cei cinci magistrați vor aproba această cerere.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri