Alianța Dreapta Unită poate participa la alegeri. Instanța supremă a desființat decizia BEC. Reacția liderilor USR-PMP-FD

Data actualizării: Data publicării:
drula, orban, tomac, liderii ADu, la pupitru
Alinața ADU a depus actele de constituire la BEC. Foto: Facebook

Înalta Curte de Casație și Justiție a validat alianța electorală Dreapta Unită (USR - PMP - Forța Dreptei), admițând contestația față de decizia Biroului Electoral Central, care a respins protocolul de constituire a alianţei. Decizia este definitivă.

„Admite contestaţia formulată de contestatorii Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Anulează Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Admite Protocolul de constituire a alianței electorale - «Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei». Definitivă. Pronunţată astăzi, 19 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia ÎCCJ.

Cătălin Drulă, președintele USR, a salutat decizia instanței supreme și a acuzat încă o dată PNL și PSD că vor să controleze justiția.

„Alianța Dreapta Unită va fi pe buletinul de vot. Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia nedemocratică a BEC, care, la cererea PSD și cu voturile PNL, a încercat să ne împiedice să participăm la alegeri în alianță.

PSD și PNL au crezut că pot să controleze orice, de la justiție la dreptul de a alege. Regimul lui Klaus Iohannis este atât de disperat încât a vrut să ne scoată de pe buletinul de vot. Le este frică de schimbarea pe care o reprezentăm”, a transmis Cătălin Drulă marți, într-un mesaj pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Reacția liderilor ADU

Liderii Alianţei Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Eugen Tomac şi Ludovic Orban, au declarat marţi, după ce ÎCCJ a anulat decizia Biroului Electoral Central prin care a fost respins protocolul de constituire a Alianţei, că „s-a făcut dreptate” şi au acuzat PSD şi PNL că au încercat să le ia dreptul de a se asocia şi a candida.

„Este o zi mare pentru democraţia românească pentru că s-a făcut dreptate. Nu se poate ca un drept să ne fie luat printr-o decizie abuzivă. Este inacceptabil comportamentul celor care cred că în această competiţie electorală pot avea doar concurenţi convenabil, competitori controlaţi, unii pe listă cu ei, alţii la aceleaşi tribune. Au încercat să ne ia dreptul de a ne putea asocia şi de a merge şi a cere românilor încrederea. Astăzi Dreapta Unită a revenit pe buletinele de vot”, a afirmat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

El le-a mulţumit partenerilor de alianţă, liderilor USR şi Forţa Dreptei, că au fost alături de PMP.

„Partidul Mişcarea Populară un partid de opoziţie, un partid cu reprezentare în Parlamentul European, un partid care în ultimii doi ani de zile a fost hărţuit de această putere opresivă. Suntem conştienţi de forţa pe care o avem, de aşteptările pe care le au cetăţenii români şi suntem convinşi că această speranţă pe care o văd românii în Dreapta Unită va fi confirmată la votul din 9 iunie. (...) Suntem determinaţi să mergem mai departe şi să luptăm cu acest monstru PSD 1 şi PSD 2. De ce le este frică nu vor scăpa. Ne vom lupta de la egal la egal la alegerile europarlamentare, alegerile locale şi, evident, îi vom învinge la alegerile prezidenţiale”, a spus Tomac.

Liderul USR, Cătălin Drulă, a afirmat că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a încercat să le interzică celor trei partide, USR, PMP şi Forţa Dreptei, dreptul de a candida.

„S-a făcut dreptate. Duminică democraţia din România a primit un pumn în faţă de la Marcel Ciolacu, care a încercat nouă, celor trei partide reprezentate aici, să ne interzică dreptul de a candida. Astăzi, Înalta Curte, cea mai înaltă instanţă a republicii noastre, a făcut dreptate din nou, aşa cum a făcut-o şi în 2019. Ne veţi găsi pe buletinul de vot. Veţi avea alternativa onestă, muncitoare, cinstită, de dreapta, pe buletinul de vot la hoţia PSD şi a PNL care, de fapt, sunt un singur partid. A încercat o mişcare abuzivă Marcel Ciolacu şi nu i-a ieşit. Aşa începe sfârşitul. Marcele, nici nu ştii cât de mic începi să fii”, a declarat Drulă.

El a mai susţinut că Marcel Ciolacu şi-a făcut planuri ca, împreună cu Klaus Iohannis şi cu Nicolae Ciucă, „să pună stăpânire pe ţară pentru 10 ani, să nu mai conteze votul oamenilor, să nu mai existe opoziţie”.

„A încercat să ne taie accesul în secţiile de vot, fondurile pe care le primim, să n-avem voie să fim chiar pe buletinul de vot. A luat-o razna complet. În sfârşit şi partenerii noştri euroatlantici văd cine este PSD, noul PSD este tot vechiul PSD. Ciolacu e mai rău ca Dragnea că e mai şmecher şi toată România a putut vedea zilele astea faţa adevărată a celor care vor să sufoce democraţia în România. Nu-i vom lăsa să ne fure viitorul”, a adăugat Cătălin Drulă.

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat că Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au încercat să împiedice partidele din Alianţa Dreapta Unită să participe în alegeri aşa cum doresc.

„Trădarea principiilor, valorilor, credinţei, trădarea oamenilor care şi-au pus încrederea în tine săvârşite atât de PSD, cât şi de PNL. Am un mesaj către Ciucă şi Ciolacu: aţi încercat să ne luaţi parlamentari, aţi încercat să ne luaţi primari, acum ne vânaţi până şi candidaţii de calitate care vor să candideze din partea Alianţei Dreapta Unită în toate judeţele ţării, aţi făcut praf legislaţia electorală, aţi apelat la mârşăvia de a încerca să ne împiedicaţi să participăm în alegeri aşa cum vrem noi şi aşa cum sunt convins că îşi doresc milioane de români, aţi apelat la toate armele nedemocratice pentru a încerca să împiedicaţi exprimarea voinţei oamenilor, să nu credeţi că românii n-au discernământ, să nu vă imaginaţi că românii nu vă vor pedepsi la aceste alegeri pentru modul catastrofal în care guvernaţi, pentru modul în care v-aţi bătut joc de cetăţenii români de doi ani şi jumătate de când sunteţi la guvernare”, a spus Orban.

Potrivit lui Orban, românii trebuie să ştie că PSD şi PNL vor să elimine cota unică de impozitare, să crească din nou taxele, în special să crească TVA şi impozitele pe proprietate.

„Toţi cetăţenii români trebuie să ştie că, dacă votează PSD sau PNL, libertăţile şi drepturile lor vor fi puse în pericol şi nivelul de viaţă va scădea în continuare ireversibil.(...) Apreciez faptul că există justiţie în România, au existat magistraţi cu curaj care, în ciuda probabil a presiunilor puse de politrucii care vor să controleze justiţia de 34 de ani, au judecat conform Constituţiei, conform legii şi astăzi au apărat democraţia. Îmi scot pălăria în faţa lor şi în faţa tuturor magistraţilor independenţi care apără democraţia, Constituţia şi legea în ţara noastră şi îi îndemn pe români: veniţi la vot”, a afirmat Orban.

BEC a respins alianța ADU

Duminică, Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianţei Dreapta Unită, anunța Cătălin Drulă, președintele USR, spunând că va ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) decizia BEC.

„Respingerea protocolului Alianţei Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu şi Ciucă, care arată întregii ţări unde am ajuns cu starea democraţiei. Dar le promit lor că nu ne vor opri! Milioane de români susţin o alternativă onestă la actuala putere. Noi avem soluţiile corecte pentru a moderniza România şi nu ne vom împiedica de scamatoriile instituţiilor pe care le controlează. În ciuda pretextului folosit de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul Bucureşti. Pe 2 februarie 2024, acelaşi Tribunal Bucureşti a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare”, a scris Cătălin Drulă duminică, pe Facebook.

* Știrea a fost completată cu declarțiile liderilor Alianței Dreapta Unită.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri