Fostul șef al ISC, Adrian Grăjdan, trimis în judecată pentru favorizarea lui Adrian Năstase

Data publicării:
DNA usa sigla 5365726-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei 1

În calitatea sa de șef al ISC, Adrian Grăjdan a trimis, în mai 2012, o adresă la Înalta Curte de Casație și Justiție prin care arăta că nu există prejudiciu în dosarul „Trofeul Calității”, în care era judecat fostul premier Adrian Năstase, astfel că ISC nu se mai constituie parte în dosar.

Totuşi, din rechizitoriu reieșea că este vorba de o pagubă de circa 1,5 milioane de euro pe care o revendica ISC.

Documentul se baza pe o expertiză contabilă care era deja inclusă în proces.

Adresa a fost emisă la doar două zile după ce Adrian Grăjdan a fost nimit în funcție și înainte de a-și prelua efectiv atribuțiile, se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Procurorii mai arată că Adrian Balaban Grăjdan a premeditat această acțiune, deoarece primele ordine pe care le-a emis în calitate de șef al ISC vizau numai facilitarea trimiterii acestei adresă către instanță.

Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penală respectivă, I.S.C. nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar – contabil și nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmațiilor făcute, printre altele, un Raport al Curții de Conturi pentru anul 2004 care nu există”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispozițiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor și într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC”, potrivit comunicatului.

Adrian Balaban Grăjdan a fost demis de premierul Victor Ponta la două zile după ce s-a aflat despre trimiterea acestei adrese, acuzându-l că a acționat fără să-l consulte, în condițiile în care ISC se afla în subordinea premierului.

Tot atunci, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Adrian Balaban Grăjdan pentru favorizarea infractorului.

Condamnările în dosarul „Trofeul Calității”

În dosarul Trofeul Calității au fost condamnați, în vara anului trecut, Adrian Năstae, Irina Jiana, Diana Gasparovici, Mariana și Bogdan Popovici.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD. Decizia din ianuarie a fost contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri