Sari la conținut

Hackerul Guccifer a ajuns în fața justiției din SUA 

Marcel Lazăr, 44 de ani, are de înfruntat nouă capete de acuzare, dintre care trei privind accesul neautorizat la computere protejate, a anunțat într-un comunicat Departamentul de Justiție din SUA, relatează Agerpres. 

Lazăr a apărut în fața unui tribunal federal din Alexandria, statul Virginia. Alte învinuiri din rechizitoriu sunt trei acuzații de fraudă electronică și câte una de furt de identitate în formă agravată, hărțuire prin mijloace informatice și obstrucționarea justiției.

Potrivit rechizitoriului, Lazăr a „spart emailurile și conturile de pe rețelele de socializare ale unor victime de înalt nivel, inclusiv un membru de familie a doi foști președinți americani, un fost membru al Cabinetului SUA, un fost membru al statului major SUA și un fost consilier prezidențial", arată comunicatul citat.

Rechizitoriul nu dă numele victimelor, dar în 2013 site-urile de știri au publicat emailuri trimise lui Hillary Clinton de către fostul său consilier, Sidney Blumenthal, oferind primele indicii publice despre aranjamentele neconvenționale făcute prin email de către aceasta.

Aflată în fruntea cursei democrate pentru nominalizarea în alegerile prezidențiale din 2016, Hillary

Clinton și-a cerut scuze pentru folosirea unui server de mail privat pentru probleme oficiale în timp ce era secretar de stat între 2009 și 2013. FBI investighează respectivul caz.

„Guccifer" a devenit celebru în 2013 după ce a clamat responsabilitatea pentru spargerea emailurilor familiei lui George W.Bush și a postat lucrări artistice ale fostului președinte al SUA, inclusiv autoportrete în cada de baie.

De asemenea, hackerul a distribuit emailuri schimbate între fostul secretar de stat american Colin Powell și europarlamentarul român Corina Crețu, Powell negând o relație cu aceasta.

Lazăr, șofer de taxi, a fost arestat în București în ianuarie 2014.

Conform rechizitoriului american, Lazăr „a făcut publice corespondența privată prin email a victimelor sale, informații medicale și financiare, precum și fotografii personale", arată comunicatul Departamentului de Justiție din SUA.

La București, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, pe 4 martie, cererea de extrădare a hackerului Marcel Lehel Lazăr, alias Guccifer, în Statele Unite ale Americii.

Potrivit deciziei instanței supreme, magistrații au dispus predarea temporară a lui Marcel Lehel Lazăr, pe perioada desfășurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acestuia de către autoritățile statului solicitant.

FBI-ul a cerut oficial extrădarea lui Marcel Lehel Lazăr, pentru a răspunde în față unui tribunal din Statele Unite ale Americii pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor personalități și ar fi dezvăluit corespondența lor privată.