Hackerul Guccifer cere reducerea pedepsei

Data publicării:
hakcerul guccifer

Cunoscut în întreaga lumea cu numele Guccifer, hackerul Marcel Lazăr ajunge, joi, din nou în faţa instanţei. Magistraţii Tribunalului Arad vor judeca solicitarea românului care a cerut contopirea pedepselor pe care le-a primit atât în ţară cât şi în Statele Unite ale Americii. Guciffer este acuzat că a spart conturile de email ale mai multor politicieni.

Hackerul le cere magistraților să îi contopească pedeapsa de patru ani și patru luni primită de la un tribunal federal din Virginia, SUA, cu pedeapsa de șapte ani de închisoare primită de la Tribunalul Arad.

De asemenea, avocații hackerului cer instanței din România să recunoască drept perioadă de detenție cele șapte luni pe care Marcel Lazăr le-a petrecut în SUA în timp ce a fost anchetat.

Hackerul a fost adus sub escortă în România în octombrie 2016 pentru a-și ispăși pedepsele.

Conform legii, pedepsele pot fi contopite prin aplicarea unui spor la pedeapsa mai mare.

În iunie 2014, Guccifer a fost condamnat de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazăr că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de 'Guccifer' se află fostul director al SRI George Cristian Maior și fosta eurodeputată Corina Crețu.

De asemenea, în 1 septembrie 2016, hackerul român a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare de către o instanţă federală americană din Alexandria, Virginia, pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush şi ale altor personalităţi, precum şi pentru furt de identitate.

În luna mai, hackerul român a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru mai multe acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice, după ce a fost extrădat de către autorităţile române.

Marcel Lazăr a declarat în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”. Directorul FBI a dezminţit însă la începutul lunii iulie faptul că Guccifer ar fi obţinut vreodată acces la e-mailurile cu informaţii confidenţiale ale democratei.

Procurorii americani susţin că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal.

Guccifer a devenit cunoscut în urmă cu trei ani, atunci când şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedintele american, inclusiv autoportrete în cadă. De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu i le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 - 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri