„Îi bogăție, uăi!”. Stenograme în dosarul mitei din Vama Sculeni. Șpaga ascunsă în chiloți era împărțită cu șeful Vămii în baie

Data actualizării: Data publicării:
VAMA NADLAC - COVID-19 – CORIDOR UMANITAR - VERIFICARI - 18 MA
Vameșii șpăgari împărțeau mita cu șeful lor. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: INQUAM Photos/Ciprian Petcut

Vameșii șpăgari din punctul de trecere a frontierei Sculeni împărțeau banii primiți cu șeful Vămii. Acesta încasa partea sa de la subalterni în toaleta din vamă, potrivit unor detalii din dosarul trimis de procurori la Tribunal. La percheziții, aceștia au găsit mita în chiloții unuia dintre polițiști, iar alți bani au fost aruncați într-un coș de gunoi. Informațiile despre mita din vamă au fost culese după ce procurorii au avut un ofițer sub acoperire.

În stenogramele de la dosar, vameșii spăgari exclamă „Îi bogăție, uăi!”, când își împart mita.

„La data de 24.08.2023, în jurul orei 18.20, în timp ce se apropia finalul turei de serviciu, P.L. s-a întâlnit în incinta punctului de trecere a frontierei cu ofițerul de poliție de frontieră M.C. și cu agentul de poliție de frontieră B.G.A. și le-a solicitat să îl urmeze într-un grup sanitar din apropiere. În aceste condiții, în momentul în care cei trei au intrat în grupul sanitar, colaboratorul a scos suma de 550 de euro, pe care a adunat-o în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv suma de 150 euro pe care colaboratorul a primit-o de la Ț.I. cu ajutorul inculpatului B.G.A., suma de 300 euro pe care colaboratorul a primit-o de la P.A și suma de 100 de euro, pe care i–a înmânat-o agentul de poliție de frontieră B.G.A., după ce a primit-o de la B.A. și au început să îi numere pentru a discuta despre modalitatea în care o vor împărți. În aceste împrejurări, ofițerul de poliție de frontieră M.A. și cu agentul de poliție de frontieră B.G.A. și-au exprimat satisfacția cu privire la suma de bani supusă împărțirii”.

Stenograme: M.C.: „Îi bogăție” (moment în care colaboratorul numără bancnotele de cinzeci de euro) (râde).B.G.A: „Îi bogăție uăi”. M.C: (neinteligibil) „Îi cu un singur zero măi omule, trebuia să fie cu doi de zero aicea uăi”)”, se arată în dosarul instrumentat de procurori.

Mita era împărțită cu șeful Vămii într-un grup sanitar din interiorul punctului de trecere a frontierei Sculeni.

„Ulterior, cei doi s-au deplasat într-un grup sanitar din apropiere unde colaboratorul cu o altă identitate decât cea reală P.L. i-a explicat șeful Punctului de trecere a frontierei de stat Sculeni, ofițerul de poliție M.C. că are asupra sa sumele de 200 de euro, respectiv 190 de euro pe care trebuie să le împartă în mod diferit, în funcție de persoanele implicate în obținerea lor. În aceste împrejurări, colaboratorul i-a precizat ofițerului de poliție M.C. că suma de 200 de euro trebuie să o împartă între patru persoane și i-a remis partea sa din această sumă, respectiv 50 de euro, urmând ca restul sumei de 150 de euro să fie împărțită în mod egal între agenții de poliție de frontieră.”

Stenograme: P.L.: „Deci asta e tot ce a fost. 200 a fost la primul și 190 la al doilea. Hai să vedem cum îi facem. Ăștia trebuie să-i împart la patru. Înțelegi? M.C: Da,da.; P.L.: Ia de la primul! Sau stai că acesta e rupt!; M.C.: Nu contează!; P.L.: Ia de la primul !(înmânează o sumă de bani lui M.C.) și ăștia mai rămân pentru noi trei. Și ăștia vin.” M.C.: (neinteligibil) Ăia 150! P.L.: Ăia în trei o să vină făcuți! Eu, G. și B.! G. i-a lucrat și… ).”

La perchezițiile procurorilor, un vameș avea ascunsă mita în chiloți.

„De asemenea, în dimineața zilei de 22.11.2023, dup ce inculpatul B.G.A a terminat tura noapte în PTF Sculeni, ofițerii de poliție au pus în executare a ordonanța de percheziție corporală și mandatul de percheziție domiciliară, ocazia cu care au găsit asupra inculpatului B.G.A, ascunsă în lenjeria intimă a acestuia suma de 220 euro. Totodată, la domiciliul inculpatului B.G.A. ofițerii de poliție au identificat suma de 150 de euro, aruncată în coșul de gunoi”, se mai arată în dosar.

De asemenea, vameșii colaborau și cu traficanți, au constatat procurorii.

„Frecvența cu care cei doi inculpați înțeleg să treacă prin PTF Sculeni și relațiile pe care aceștia le-au stabilit cu agenții de poliție de frontieră denotă faptul că introducerea în țară a unor colete/bagje, în care se află bunuri care nu îndeplinesc condițiile legale de trecere a frontierei, reprezintă o îndeletnicire pentru aceștia. Totodată, astfel cum rezultă din probatoriul administrat, inculpatul … este dispus să introducă în țară inclusiv bunuri de contrabandă, în ipoteza în care își asigură un traseu liber în Punctul de trecere a frontierei”, potrivit dosarului trimis la Tribunal.

Citește și Câți bani făceau pe tură vameșii acuzați de la Calafat. De la fiecare mașină ar fi luat o "taxă" fixă

Editor : A.R. | R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri