Sari la conținut
News Alert

JAFUL SECOLULUI. Inculpații vor să dea în judecată muzeul Kunsthal pe motiv că ar fi expus copii ale tablourilor

Până acum, cei șase suspecţi de furtul tablourilor şi-au schimbat declaraţiile de nenumărate ori.

Ei susţin acum că, de fapt, au furat simple reproduceri, şi nu opere originale.

Este cunoscută politica unor muzee de a pune în realitate copii perfecte, iar originalele să fie adăpostite în seifurile muzeului”, spuen avocatul acestora, Cătălin Dancu.

Presa olandeză, prezentă la procesul din România, pare surprinsă de noua pistă lansată de apărare.

Presa olandeză, prezentă la procesul din România, pare surprinsă de noua pistă lansată de apărare. „Nu pot să cred, dar acum, că a spus că au primit şi ajutor din interior, adică din rândul angajaţilor care lucrează la Kunsthal, orice este posibil”, a subliniat Janneke Vos, de la Agenţia Naţională de Presă din Olanda.

Expertiza cenuşei colectate din soba în care ar fi fost arse tablourile nu a lămurit dacă reziduurile provin de la picturi originale sau de la nişte copii.

Copii sau originale, tablourile erau asigurate pentru suma de 18 milioane de euro, despăgubire pe care proprietarul ar fi încasat-o deja.

„Nu vrem niciun leu de la aceşti inculpaţi. Şi vă rugăm să nu ne mai citaţi. Aceasta este poziţia Fundaţiei Triton şi a delegatului desemnat”, spune avocatul.

Mai mult, principalul suspect Radu Dogaru, a răsturnat întreaga investigaţie, în faţa instanţei. El spune că a predat tablourile unui traficant de opere de artă. Asta după ce poliţiştii şi procurorii au căutat luni întregi operele furate prin satele din Deltă, în sobe sau la gropile de gunoi.

„Mama a dat tablourile unui tip din Ucraina, Vladimir, pe care l-am cunoscut la Londra. El trebuia să găsească un cumpărător”, a spus Radu Dogaru.

El le-a dat judecătorilor şi adresa traficantului ucarinean din Londra şi i-a îndemnat pe procurori să îl caute. Mai mult, suspectul îi acuză pe poliţiştii olandezi că nu au vrut să primească 5 dintre opere. Potrivit lui Radu Dogaru, Poliţia olandeză ar fi vrut să recupereze toate cele șapte picturi odată.

După refuzul olandezilor, suspectul i-ar fi spus mamei sale, acuzată şi ea în dosar, să le predea ucraineanului. Surse apropiate anchetei arată că Radu Dogaru a încercat să propună un astfel de târg, în schimbul extrădrii sale la Londra, acolo unde ar fi primit o pedeapsă mult mai mică decât în România.

Cei 6 suspecţi români sunt acuzaţi că în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 au furat cele 7 tablouri semnate printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.