Care sunt cauzele infarctului. Ce obiceiuri dăunează sănătății inimii

Data actualizării: Data publicării:
cardio

Înţepăturile repetate, în piept, pot fi semnul unui infarct miocardic. Pe de altă parte, nu orice durere trebuie sa ne ducă la cardiolog. Aflăm din acest material care sunt semnele și cauzele infarctului.

Tot mai mulți tineri de 20, 30 sau 40 de ani suferă de infarct miocardic. Care sunt cele mai frecvente cauze?

„Îmi pare rău să amintesc, cauza principală este fumatul, un lucru pe care tinerii nu prea vor să îl audă. Adăugăm stresul, mâncatul gras, alimentaţia este absolut nepotrivită şi, evident, lipsa de somn, ceea ce schimbă cu totul ritmul începând de la vârste tinere şi de fapt defineşte un stres pe care sistemul cardio-circulator îl suportă şi care se soldează din nefericire până la infarct miocardic acut”, explică dr. Rodica Niculescu, medic primar medicină internă, competenţă cardiologie clinică şi intervenţională.

Tot stresul este vinovat şi de apariţia unei alte afecţiuni: spasmul coronarian.

„Acest lucru intervine în momentele de stres, în momentele în care ne enervăm, în care avem valori mari ale tensiunii arteriale şi mulţi dintre pacienţi susţin că prezintă în acele momente cu valori mari de tensiune, durere în piept,” mai spune medicul.

Când devine spasmul coronarian semn al unui infarct

De aceea, dacă aveți acest spasm coronarian, adică o durere ascuţită în piept, mai mult de 10 minute, trebuie să mergeți urgent la spital. Poate fi semnul unui infarct, iar în cazurile grave este necesară montarea unui stent cât mai repede.

Cu cât se înţelege mai mult că la prima durere în piept este bine să ajungem la medic, şansele de deschidere a arterei coronariene sunt mult mai mari cu cât deschidem mai repede o arteră, cu atât celulele miocardice primesc mai repede sânge, ceea ce presupune glucoză şi oxigen, adică revenirea la o activitate normală,” precizează dr. Rodica Niculescu.

După montarea unui stent, pacientul trebuie să aibă o viaţă echilibrată, din care să nu lipsească mişcarea şi alimentaţia sănătoasă. În plus, este important să îşi ţină greutatea sub control.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri