Judecătoare de la Curtea Supremă, audiată la DNA în dosarul Veronicăi Cîrstoiu

Data publicării:
sofica dumitrascu

ACTUALIZARE 10.56  Un singur lucru vreau să vă spun: niciodată nu mi-aș fi permis să pun în pericol prestigiul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Deci, niciodată. Și, în al doilea rând, pentru copilul meu, niciodată nu aș fi făcut niciodată ceva să ajung în această situație”, a declarat, la ieșirea de la DNA, judecătoarea Sofica Dumitrașcu.

Numele mi-a fost folosit de acea doamnă avocat, pe care nu am văzut-o niciodată în viața mea. Niciodată nu am văzut-o. Niciodată. Nu o cunosc”, a insistat judecătoarea.

_________________________ 

Întrebată de ce crede că inculpații din dosarul „Veronica Cîrstoiu” s-au folosit de numele ei, judecătoarea Sofica Dumitrașcu a răspuns: „Pentru bani probabil, nu?”.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv în 9 august, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu.

În motivarea deciziei de arestare preventivă instanţa a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Florin Cergan a fost prins în flagrant, în 8 august, după ce a primit 50.000 de euro de la Adriana Dascălu, unul dintre avocaţii lui Dinel Staicu.

Cei 50.000 de euro găsiţi la fiul judecătoarei Cîrstoiu trebuiau să ajungă, prin intermediul acesteia, la un magistrat de la ICCJ, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar de evaziune, arăta în motivare instanţa Curţii de Apel Bucureşti care a decis arestarea Veronicăi Cîrstoiu şi a lui Florin Cergan.

Traseul mitei

Potrivit anchetatorilor, în perioada 30 mai - 8 iulie, Adriana Dascălu a cerut de la un investigator sub acoperire iniţial, 60.000 de euro, iar ulterior, după ce a primit o primă tranşă de 10.000 euro, a mărit suma cu o diferenţă de 100.000 de euro, precum şi o altă sumă de bani, reamintește Mediafax.

„În schimbul acestei pretinderi, Dascălu Adriana, cu ajutorul numitului Zgăbei Giorgel (avocat în Bucureşti şi colaborator al Adrianei Dascălu - n.r.), a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorului D. S. şi asupra celorlalţi doi magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, care intră în compunerea completului învestit să judece recursul în dosarul nr. 1754/63/2012, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă inculpatului O. G. L.”, se menţionează în motivare, inculpatul menţionat fiind Gabriel Lucian Obeanu, judecat pentru evaziune fiscală.

Dosarul lui Obeanu este judecat la instanţa supremă de un complet din care fac parte Sofica Dumitraşcu, Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei, următorul termen fiind 6 septembrie. În acest dosar, Obeanu a fost condamnat anterior la trei ani de închisoare cu executare şi la plata a peste 1,1 milioane de lei.

În motivare se precizează că, în condiţiile în care judecătorul D. S. intrase în concediu de odihnă, Dascălu ar fi menţionat că s-ar înţeles cu acesta în sensul ca semnul legat de soluţionarea favorabilă a dosarului Obeanu să fie transmis investigatorului sub acoperire de către Veronica Cîrstoiu.

În 20 august, Veronica Cîrstoiu, magistrat la Secţia Penală a Curţii de Apel Bucureşti, a fost suspendată din funcţie de Secţia pentru judecători a CSM.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 14 august, propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a lui Dinel Staicu şi a Ioanei Carmen Popescu.

DNA a anunţat, pe 13 august, că în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru complicitate la dare de mită, şi faţă de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinişoară şi Ionuţ-Cătălin Butaru-Nistor. 

Cum a intrat Sofica Dumitraşcu în atenția publicului

Veronica Cârstoiu şi Sofica Dumitraşcu au fost colege la Curtea de Apel Bucureşti, până când cea din urmă a fost promovată la instanţa supremă.

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu a intrat în atenția presei, în aprilie 2006 atunci cand l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, sirianul acuzat de terorism.

În motivarea deciziei de eliberare a sirianului, Sofica Dumitraşcu a precizat că a luat decizia „având în vedere concluziile raportului de expertiză medico-legală, ca şi alte acte medicale ulterioare care atestă evoluţia bolii de care suferă inculpatul".

Actele medicale invocate de judecătoare erau de de fapt o adeverinţă, eliberată de un medic de la penitenciarul Rahova, acolo unde fusese închis Omar Hayssam, inexistentă în evidenţele închisorii, fără număr de înregistrare sau antet, adusă la instanţă, personal, de către arestat.

Adeverinţa atesta, fără precizări de specialitate, că Omar Hayssam suferă de cancer, cu metastaze multiple.

Vindecat, la două luni după eliberare, Omar Hayssam a fugit din ţară şi a fost recuperat de autorităţile judiciare dn România, după 7 ani.

Judecătoarea a fost o sancționată cu diminuarea salariului, iar apoi şi-a continuat cariera şi chiar a fost promovată la instanţa supremă. A făcut parte din completul de judecată care l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara, dar şi din cel care l-a condamnat la închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri