L. C. Kovesi, audiată la Secţia specială de anchetare a magistraţilor

Data actualizării: Data publicării:
laura-codruta-kovesi-sectie-anchetare-magistrati-inquamphotos george calin (1)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi este audiată, joi, la Secţia specială de anchetare a magistraţilor. Ea a fost citată pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă. Între timp, fosta șefă a DNA a primit o doua citație la această secție, de această dată în cazul extrădării lui Nicolae Popa.

laura-codruta-kovesi-sectie-anchetare-magistrati-inquamphotos george calin (1)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Actualizare 12:55. Laura Codruța Kovesi a ajuns la secția pentru anchetarea magistraților pentru a fi audiată în cazul extrădării lui Nicolae Popa din Indonezia, fiind așteptată de susținători și contestatari. Ea a spus că va face declarații la ieșire.

Actualizare 10:00. Laura Codruța Kovesi a fost citată și a doua oară la Secția pentru anchetarea magistraților. Fosta șefă a DNA va fi audiată în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa.

La mijlocul lunii trecute, acesta declara că se aşteaptă şi la „alte bucurii” referitoare la personaje din dosarul deschis în legătură cu extrădarea sa. „Implicarea directă a lui Băsescu este o chestiune notorie deja. Toţi cei care au participat atât la comisia rogatorie, care au fost în avionul cu care am fost extrădat, care au participat la «discuţiile informale» cu autorităţile indoneziene, eu cred că ar trebui să răspundă”, afirmă el.


Săptămâna trecută, Kovesi spunea că a aflat prin intermediul presei că va fi citată pentru audiere la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

„După ce a apărut ştirea în presă, am primit şi o citaţie scrisă, pentru a mă prezenta în data de 7 martie 2019 la această secţie pentru audiere”, declara Kovesi pentru G4Media.ro.

Tot joi, în cadrul conferinţei preşedinţilor din Parlamentul European – liderii grupurilor politice şi preşedintele forului – se vor decide următorii paşi în privinţa numirii procurorului-şef european înainte de începerea negocierilor cu Consiliul Uniunii.

Kovesi a declarat sâmbătă, la Europa FM, că în ceea ce priveşte dosarul său de la Secţia pentru investigarea magistraţilor, sunt mai multe coincidenţe. Printre acestea, faptul că dosarul s-a deschis când a plecat la Bruxelles şi că a fost citată în 7 martie, când se decide în PE în legătură cu postul de procuror-şef european.

„E clar că această chestiune cu dosarul penal care văd că este plin de coincidenţe. A început urmărirea penală exact înainte de a merge la audiere după ce era un dosar vechi de un an de zile. O altă coincidenţă este când m-am întors - sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează”, a precizat ea, întrebată dacă ea crede că aceste probleme îi vor afecta parcursul pentru postul de procuror-şef european.

Kovesi a fost audiată şi în 15 februarie, la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General, în  dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.

Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Poliţia Română a transmis, în decembrie 2018, că a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea în ţară din Indonezia a fostului director al FNI.

Săptămâna trecută, Laura Codruţa Kovesi a obţinut 26 de voturi în comisia pentru libertăţi civile şi justiţie (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziţiei de procuror-şef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franţa) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obţinut un singur vot. Un vot a fost nul.

Kovesi a câştigat şi votul din comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, primind 12 voturi, în vreme ce Francois Bohnert (Franţa) a obţinut 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obţinut un singur vot.

Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri