Percheziții DNA la Primăria Iași. Mihai Chirica a sesizat procurorii în dosarul construirii ilegale a unui bloc

Data publicării:
IASI - TARGUL NATIONAL DE CERAMICA - CUCUTENI 5000 - 24 IUN 202
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași. Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Procurorii DNA au descins în această dimineață la sediul primăriei din Iași. Au loc trei percheziții într-un dosar în care funcționari din cadrul primăriei sunt bănuiți că au autorizat ilegal construirea unui imobil.

Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a doi ani, începând cu 2018.

Anchetatorii anticorupție au ridicat documente din birourile de la direcția de urbanism a primăriei. Sunt vizate de anchetă și alte două adrese din oraș, printre care sediul unei firme care ar fi beneficiat de clădirea ridicată ilegal.

Surse din anchetă spun că beneficiarii ar fi primit autorizație pentru o casă, însă au ridicat un bloc cu 2 etaje. Iar cu ajutorul unor funcționari, ar fi reușit să obțină ulterior retroactiv acte pentru a intra în legalitate.

„În cursul zilei de 12 decembrie, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sedii de firmă. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi”, se menţionează în comunicatul DNA.

Primăria Iaşi susţine, prin intermediul unui comunicat de presă, că descinderile de luni dimineaţa ale procurorilor anticorupţie sunt făcute ca urmare a plângerii penale depuse de municipalitate în privinţa modalităţii de eliberare a unor documente de urbanism.

În acest moment, procurorii au solicitat şi primesc de la angajaţii Primăriei Municipiului Iaşi o serie de documente suport care vizează eliberarea unor documente de urbanism emise în perioada 2015 - 2020.

Conform comunicatului Primăriei Iaşi, este vorba de construirea unui imobil în zona Moara de Vânt în baza unei autorizaţii de construire emise în cursul anului 2015, completată printr-o autorizaţie din anul 2019, recepţionat printr-un proces verbal emis în anul 2019 şi care a beneficiat de un certificat de atestare a edificării construcţiei emis în anul 2020. În urma unor verificări ale documentaţiei făcute la începutul acestui an de către Direcţia de Arhitectură şi Urbanism - Serviciul Autorizare Construcţii s-a constatat că autorizaţiile vizau construirea a două locuinţe individuale şi repoziţionarea imobilului, pe când certificatul de atestare a edificării se referă la o locuinţă colectivă.

„Ca urmare, primarul Mihai Chirica a trimis, pe 7 martie 2022, două sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte cu potenţial infracţional referitoare la certificatul de atestare a edificării construcţiei menţionat către Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi şi, respectiv, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Sesizările trimise instituţiilor statului au fost însoţite de întreaga documentaţie menţionată”, conform comunicatului de presă.

Conducerea Primăriei Municipiului Iaşi precizează că a făcut şi o solicitare în instanţă pentru anularea autorizaţiilor de construire în cauză.

„Suntem nu doar deschişi să colaborăm, ci chiar noi am sesizat instituţiile abilitate pentru aflarea cât mai rapidă a adevărului. Suntem la serviciu, toţi angajaţii Primăriei îşi fac treaba conform fişei postului, iar activitatea administrativă continuă. Am încredere că justiţia va face lumină, astfel încât imaginea şi activitatea municipalităţii să nu aibă de suferit”, a declarat primarul Mihai Chirica, prin intermediul comunicatului de presă.

Dosar trimis în judecată

Edilul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în iulie în judecată de către procurorii DNA pentru complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu. Anchetatorii l-au trimis în judecată şi pe fostul viceprimar al Iaşiului, Gabriel Harabagiu.

„Harabagiu Gabriel Vasile, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit,

Chirica Mihai, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale),

Brândușescu Anca-Nora, arhitect șef al municipiului Iași și șefă a Direcției de Arhitectură și Urbanism, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit,

Popa Marian, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit,

SC FLUX S.R.L și administratorul societății, fiecare pentru infracțiunile de complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În exercitarea atribuțiilor de înlocuitor al primarului, inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la acea dată viceprimar al municipiului Iași, beneficiind de ajutorul primarului Chirica Mihai, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal de către SC FLUX S.R.L, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal.

La emiterea documentelor în condiții de nelegalitate ar fi participat și inculpata Brândușescu Anca-Nora, la acea vreme arhitect șef al municipiului Iași.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.

Pe baza certificatului emis de primărie, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, ar fi admis cererea de intabulare (la data de 27 decembrie 2018) cunoscând că documentele care o însoțeau nu reflectă situația reală a imobilului și că, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, așa cum aceeași inculpată o făcuse de altfel făcut-o anterior (la data de 23 octombrie 2018).

Emiterea certificatului de atestare a creat, pentru societatea beneficiară SC FLUX SRL, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, cu obținerea de foloase necuvenite”, arată procurorii DNA în comunicatul care anunța trimiterea în judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri