Premierul critică întârzierea audierilor la CSM. Cât au durat procedurile în anii anteriori?

Data publicării:
ponta guvern gov-1.ro

Secția pentru procurori are la dispoziție cel mult 60 de zile pentru a audia persoanele propuse.

Potrivit legii, propunerile pentru funcţiile de conducere din parchete sunt transmise de ministrul Justiţiei pentru avizare consultativă la Consiliul Superior al Magistraturii. Ulterior, propunerile, însoţite de aviz, ajung la preşedintele României, care face numirile prin decret.

Legea nu prevede termene.

În schimb, în vara anului trecut, Consiliul a aprobat o serie de modificări ale regulamentului propriu în baza căruia se fac numiri. Astfel, a introdus un termen de 30 de zile în care se face analiza activităţii procurorului propus şi un altul, tot de 30 de zile, în care procurorii din CSM pregătesc interviul. Mai mult, motivarea avizului se poate face, potrivit legii, tot în 30 de zile.

CSM a anunțat ieri că procurorii propuşi de Victor Ponta la conducerea parchetelor vor fi audiați la sfârșitul lunii viitoare. Este pentru prima dată când se dă un termen atât de lung. 

În cât timp au avut loc procedurile de numire în anii anteriori

De exemplu, în 2005, când Monica Macovei l-a propus de Daniel Morar la șefia Parchetului Național Anticorupție (actualul DNA), CSM l-a audiat și i-a dat avizul a doua zi. La 9 august venise adresa de la Ministerul Justiției, iar la 10 august magistrații deja dădeau avizul. Avizul CSM a fost pozitiv și s-a publicat în aceeași zi, iar președintele a semnat decretul de numire la 11 august. Astfel, procedura a durat doar trei zile.

Reînvestirea lui Daniel Morar în aceeaşi funcţie a fost cerută de Cătălin Predoiu în 30 ianuarie 2009. Cinci zile mai târziu, la 4 februarie, CSM a dat avizul consultativ favorabil. În 12 februarie, preşedintele României a semnat decretul de reinvestire. Astfel, de la solicitarea ministerului şi până la semnarea decretului au trecut, în total, două săptămâni.

În ceea ce priveşte ocuparea funcţiei de procuror general, în 26 august 2006, Laura Codruţa Kovesi a fost nominalizată de ministrul Justiţiei. A primit aviz favorabil de la CSM o lună mai târziu, în 27 septembrie, iar decretul prezidenţial a fost semnat pe 2 octombrie. În total, de la propunere la numire au trecut aproximativ cinci săptămâni.

În 2009, când ministrul Justiției a cerut aviz ca să o numească pe Laura Codruța Kovesi din nou la Parchetul General (la 23.09.2009), a doua zi, CSM a dat aviz, deși secția de procurori avea peste 60 de cazuri (transferuri, în mare majoritate) de avizat. Avizul CSM a fost negativ și s-a publicat după patru zile (la 28.09.2009). La 2 octombrie 2009, şeful statului semna decretul prin care Laura Codruța Kovesi a primit un al doilea mandat de trei ani în fruntea parchetelor. Aşadar, în puţin peste o săptămână s-a ajuns la o decizie.

Repere calendaristice

Daniel Morar, numit la PNA în 3 zile

- 9 august: Ministrul Justiţiei trimite propunerea la CSM

- 10 august: CSM dă aviz favorabil

- 11 august: Traian Băsescu semnează decretul de numire în funcţie

Daniel Morar, reînvestit în două săptămâni

- 30 ianuarie: Ministrul Justiţiei trimite propunerea la CSM

- 4 februarie: CSM dă aviz favorabil

- 12 februarie: Traian Băsescu semnează decretul de reînvestire în funcţie

Codruţa Kovesi, numită în cinci săptămâni

- 26 august: Ministrul Justiţiei trimite propunerea la CSM

- 27 septembrie: CSM dă aviz favorabil

- 2 octombrie: Traian Băsescu semnează decretul de numire în funcţie

Codruţa Kovesi, reînvestită într-o săptămână

- 23 septembrie: Ministrul Justiţiei trimite propunerea la CSM

- 24 septembrie: CSM dă aviz negativ

- 2 octombrie: Traian Băsescu semnează decretul de reinvestire în funcţie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri