Procurorul general: Nu am dat ordin de soluţionare a dosarului lui V. Ponta. Vom analiza dacă se impune infirmarea NUP

Data publicării:
tiberiu nitu mediafax-4

Întrebat la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) dacă va fi infirmată soluţia în dosarul privind un posibil plagiat al lui Victor Ponta, procurorul general Tiberiu Niţu a susţinut că va analiza această posibilitate, informează Mediafax.

„Suntem încă în termenul de 20 de zile în care persoanele interesate pot face plângere împotriva soluţiei. Aşteptăm să vedem ce fac părţile interesate mai întâi în situaţia de faţă şi apoi vom analiza şi noi oportunitatea infirmării soluţiei, cum spuneţi dumneavoastră”, a spus Tiberiu Niţu.

Procurorul general a subliniat că aprecierea legalităţii soluţiei a făcut-o, în primul rând, procurorul de caz, iar soluţia poate fi atacată.

Întrebat cum comentează faptul că exact în prima zi în care a fost instalat la conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie procurorul de caz a dat soluţie de neîncepere a urmăririi penale în cazul sesizării privind un posibil plagiat al lui Victor Ponta, Tiberiu Niţu a spus că procurorul de caz şi-a făcut treaba.

Rezoluţia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată, a fost emisă în 16 mai.

Denunţul la Parchetul instanţei supreme în acest caz a fost făcut în 22 august 2012, de către Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.

Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”, publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, „un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori”.

Potrivit articolului 141 din Legea nr. 8/1996, "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la cinci ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care îşi insuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinta publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor".

Procurorul Mihaela Litvin, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), a arătat în rezoluţia prin care a dispus neînceperea urmăririi penale, că nu se confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în 113 pagini din cele 292 ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”, după cum se arăta în denunţul făcut în august 2012 de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.

Vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Adrian Papahagi, a spus că va face o plângere împotriva deciziei de neîncepere a urmăririi penale dată în cazul sesizării privind presupusul plagiat al lui Victor Ponta.

Citiți și:

Parchetul General a dat de două ori NUP. Victor Ponta nu a plagiat și nu a uzurpat calitatea de președinte al României

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri