PROPUNEREA PSD, ACCEPTATĂ ÎN PARLAMENT. Crişu Anastasiu este Avocatul Poporului

Data publicării:
1-44978

Decizia a fost luată de Plenul celor două Camere ale Parlamentului.În cursul dimineţii,Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului au validat această propunere.

Numirea lui Crişu Anastasiu, candidatul susţinut de USL, în funcţia de Avocat al Poporului a fost aprobată, marţi, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi favorabile, anunță Mediafax.

Candidatul susţinut de PDL, Gheorghe Iancu, a obţinut un număr de 57 de voturi, în timp ce candidatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, şi-a anunţat retragerea candidaturii în dezbaterea din plenul reunit.

Premierul Victor Ponta l-a nominalizat pentru funcția de Avocat al Poporului pe Crișu Anastasiu, cadru universitar și avocat, dar și fost judecător și apoi procuror, așa cum a anunțat luni președintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga.

Citiţi şiVictor Ponta propune ca Avocat al Poporului un fost procuror care i-a deschis un dosar lui Traian Băsescu

Elena Udrea: Propunerea USL pentru Avocatul Poporului încalcă recomandarea CE

„Am primit de la primul ministru nominalizarea unui Avocat al Poporului în persoana lui Crişu Anastasiu, am primit şi CV-ul domnului respectiv, noi o să verificăm, suntem în situaţia în care acum am primit această cerere din partea domniei sale şi rămânem în parametrii discuţiei dintre dl. prim-ministru Ponta cu domnul Barosso să respecte criteriile profesionale, să fie apolitic şi eventual să cădem de acord în toate grupurile parlamentare.E prematur să ne pronunţăm, să vedem în seara asta mai precis cine este domnul Crişu Anastasiu, avem CV-ul şi îi mulţumesc premierului că l-am primit”, a arătat Vasile Blaga, după şedinţa de luni a grupurilor parlamentare ale PDL.

Cine este Crişu Anastasiu

În prezent cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitășii București, autor al multor lucrări de specialitate, și avocat, Crișu Atanasiu a intrat în magistratură, ca judecător, la Judecătoruia Călărași, în anul 1981, potrivitCV-ului postat pe site-ul instituției de învățământ superior.

Un an mai târziu, în 1982, el a devenit procuror, la Procuratura locală Bolintin Vale, județul Giurgiu, iar din 1985, la Procuratura Municipiului București.

Între 1990 – 1991, a fost inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului, iar între 1991 – 1993, șef al Compartimentului juridic din cadrul Departamentului de Control al Guvernului României. În 1993 a câștigat prin concurs postul de secretar general al Curții de Conturi a României, post pe care l-a ocupat timp de un an. Între 1995 și 2002, a fost consilier de conturi în aceeași instituție, iar între 2002 și august 2005, el a fost procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi, numit de Președintele României.

În această funcție fiind, în 2002, Crișu Anastasiu a sesizat Colegiul Jurisdicțional al Municipiului București că primarul general al Capitalei, pe atunci Traian Băsescu, în calitate de ordonator de credite, nu ar fi avut aprobarea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru niște plăți făcute în contul unei firme, pentru lucrări la Pasajul Basarab. Ulterior, actualul șef al statului a fost exonerat de acuzații, scria presa la acea vreme.

La finalul mandatului, din august 2005, până în iunie 2009, Crișu Anastasiu a fost procuror la Parchetu General și formator al Institutului Național al Magistraturii.

El ceruse, în mai 2009, să iasă din magistratură, prin demisie,solicitare avizată de Consiliul Superior al Magistraturiiși înaintată Admistrației Prezidențiale. În data de 22 iunie 2009, președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentrueliberarea sa din funcţie, prin pensionare, iar de atunci este avocat, potrivit CV-ului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri