Sari la conținut

Sebastian Ghiță, dat în consemn la frontieră

Rămas de două zile fără imunitate parlamentară, Sebastian Ghiţă este căutat de procurori şi de poliţişti. Fostul deputat a fost citat la DNA Ploieşti pentru lămuriri în dosarul Tony Blair, însă nu s-a prezentat şi nimeni nu pare să ştie unde este.

161213_SEBASTIAN_GHITA_ICCJ_03_INQUAM_Octav_Ganea_

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 19.00. Poliţiştii au decis să-l dea în urmărire naţională şi în consemn la frontieră.

Oamenii legii l-au căutat la toate adresele cunoscute, dar fără succes. Anchetatorii iau în calcul şi varianta plecării în străinătate.

Sebastian Ghiţă era sub control judiciar şi avea obligaţia să se prezinte la parchet sau poliţie ori de câte ori este chemat.


 

Sebastian Ghiță a fost citat să se prezinte la sediul Parchetului la ora 12.00, însă nu a venit.

La DNA Ploiești au venit avocații acestuia, care ulterior au părăsit sediul DNA fără a face declarații presei.

Surse apropiate anchetei au declarat că nu se cunoaște motivul pentru care Ghiță nu a răspuns citației și nici unde se află acesta.

Pe 6 septembrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de deputatul Sebastian Ghiță, și față de fostul premier Victor Ponta, acuzați de complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, respectiv, folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

Procurorii susțin că Ponta, în calitatea sa de președinte al unui partid (PSD — n.r.), și-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul.

„Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian”, se preciza într-un comunicat al DNA.

Conform sursei citate, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.

„În acest scop, Ponta Victor, împreună cu Ghiță Sebastian, i-a solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte”, spun anchetatorii.

Potrivit acestora, Sebastian Ghiță a fost confirmat de către Victor Ponta, în calitate de președinte al partidului, drept candidat într-un colegiu din județul Prahova, după primirea celor 220.00 de euro.

DNA notează că, în urma alegerilor, Ghiță a dobândit calitatea de deputat.