Traian Băsescu către procurorul general: Domnule Niţu, o să vă mai sun! Şedinţă cu replici acide la CSM

Data publicării:
base nitu

După ce preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit luni când sosea la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a asistat la alegerea noii conduceri a instituţiei, nici şedinţa ce a urmat nu a fost lipsită de tensiuni. În timpul dezbaterilor, şeful statului l-a apostrofat pe procurorul general, Tiberiu Niţu, că se plânge nejustificat că e sunat de şeful statului.


Şeful statului a fost aşteptat la CSM de câţiva protestatari, care i-au cerut să părăsească Palatul Cotroceni şi au scandat „Ieşi afară, javră ordinară”. În dezbaterile ce au urmat şi la care şeful statului a asistat timp de circa o oră, Traian Băsescu i-a atras atenţia procurorului general că se plânge nejustificat că este sunat de şeful statului.

- „Domnule procuror general, pentru că tot ne-am întâlnit aici, vreau să ştiţi că o să vă mai sun când o să fie probleme care vizează funcţionarea sistemului, pentru că, până la urmă, eu v-am numit prin decret, dacă nu mă înşel. Eu nu sunt bun numai să numesc prin decret. Şi n-o să vă sun niciodată pentru vreun dosar, dar pentru lucruri în care am atribuţiuni, ca spre exemplu a veghea la buna funcţionare a statului, o să vă sun. Şi pe dumneavoastră, şi pe preşedintele CSM”, a precizat preşedintele.

- „Nu v-am zis nici să mă sunaţi, nici să nu mă sunaţi. Nu m-am dus nicăieri”, a replicat Tiberiu Niţu.

- „Dar nu vă mai plângeţi că v-am sunat, v-aţi plâns, ştiţi unde, că nu întâmplător vă spun...”, a insistat Traian Băsescu.

-Nu m-am dus la televizor”, a contracarat procurorul general.

- „Nu, nu la televizor, ştiţi unde v-aţi dus. Bine. O lăsăm aşa”, a replicat cu subînţeles şeful statului.

Preşedintele a răspuns astfel şi acuzaţiilor formulate la finele anului trecut de premierul Victor Ponta potrivit cărora ar fi chemat în biroul său mai mulţi procurori fără să aibă o bază legală.

Şeful statului l-a taxat pe procurorul general şi pentru că ar fi reacţionat mult prea târziu în cazul legii amnistiei, mulţumindu-i lui Niţu că i-a trimis o scrisoare prin care îl ruga să respingă legea amnistierii şi graţierii.

- „Vă mulţumesc pentru scrisoarea în care mă rugaţi să resping amnistia, dar nu e la mine - e la CCR”, a precizat preşedintele.

- „Ştiu asta, dar v-am rugat: când ajunge la dumneavoastră (pentru promulgare – n.red.) să aveţi în vedere şi acest lucru”, a insistat Niţu. „Deci reacţii am avut, deşi aveaţi scrisoarea de la mine şi când aţi zis că nu am avut reacţie... Dar iarăşi, eu n-am ieşit la televizor... Şi nu ies”, a spus procurorul general.

- „Eu sunt politician, nu vă supăraţi”, a replicat preşedintele.

- „Iar eu sunt magistrat”, a continuat Niţu.

- „Nu era la mine legea. Îmi mai scrieţi ceva dacă ajunge legea?”, a întrebat preşedintele.

- „Am scrisoarea în calculator”, a încheiat Niţu discuţia.

Şedinţa CSM a fost prilej pentru Traian Băsescu şi să clarifice câteva aspecte legate de noile coduri penale. Preşedintele era gata să ceară amânarea intrării în vigoare a acestora după ce magistraţii i-au expus punctul lor de vedere. Judecătoarea Livia Stanciu, care conduce Curtea Supremă, a explicat că mulţi magistraţi nu ar şti cum să le aplice fără să existe decizii contradictorii: „Se impune pentru că, dacă de exemplu în nouă cod la pluralitate de infracţiuni avem soluţia clară dată în cazul prescripţiei răspunderii penale, colegii nu vor şti care din cele două orientări vor trebui să fie aplicate”, a spus magistratul.

A fost o discuţie între mine, Guvern, Parlament despre abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe (de Urgenţă) în timpul vacanţei (parlamentare). Motivul a fost exact intrarea în vigoare a celor două coduri - procedură şi Cod Penal”, a spus preşedintele.

Dincolo de aceste discuţii acide, magistraţii şi-au ales noua conducere. Singurul candidat, judecătorul Adrian Bordea, a fost ales şef al CSM, în timp ce funcţia de vicepreşedinte va fi ocupată de procurorul Gheorghe Muscalu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri