Viceprimarul Capitalei: Nu s-a greșit din partea Jandarmeriei. Violența era aproape de neimaginat

Data actualizării: Data publicării:
aurelian badulescu

Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei, a fost audiat vineri după-amiază la Parchetul General. După ce a stat de vorbă cu procurorii, acesta a declarat că în Piaţa Victoriei nu a existat un centru mobil de comandă, ci doar o încăpere aflată într-o clădire din zona Guvernului păzită de SPP. Aurelian Bădulescu a mai spus că s-a aflat în acea încăpere alături de prefectul Bucureştiului, Speranţa Cliseru, încă de la ora 16.00.

Aurelian Bădulescu a negat că a fost în Centrul mobil de comandă la protestul din 10 august, care de altfel este activat la fiecare protest. Ba, mai mult, el a negat că a existat acest centru mobil de comandă și a contrazis și afirmația ministrului de Interne, Carmen Dan, potrivit căreia Bădulescu s-a aflat la centrul de comandă din Piața Victoriei în 10 august.

Nu am fost în niciun centru de comandă. Din păcate, trebuie să înțelegeți că n-a existat un acel centru de comandă. A existat o încăpere unde reprezentantul Prefecturii, împreună cu reprezentantul administrației publice din acea zi, respectiv subsemnatul, care aveam delegate atribuțiile primarului, a trebuit să luăm măsuri care prevedeau modul de administrare al orașului în situații de criză. Având în vedere datele și informațiile care existau la acea dată, faptul că urma să existe violențe, date pe care le aveam din exploatarea surselor deschise, din mesajele subliminale pe care le trimiteau pe conturile de Facebook agitatorii și inițiatorii acestei miting neautorizat, am luat măsurile care se dispuneau. Ceea ce se induce în media că exista un centu de comandă este o chestiune speculativă. Deja depășim limita normalității. Nu a fost nicio conspirație, nu a fost nimeni în altă parte decât acolo unde trebuia să fie”, a spus viceprimarul Capitalei.

El a adăugat totuși că s-a aflat într-o clădire din zona Guvernului: „O clădire în care paza era asigurată de cei de la SPP”.

Acolo s-au luat anumite decizii care au ținut de modul în care trebuie să luăm anumite restricții administrative, după care la 4 dimineața am plecat acasă”, a mărturisit viceprimarul Capitalei.

Întrebat dacă Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, s-a aflat acolo, el a răspuns că „de la ora 16:00 până la 4 dimineața zilei de 11 a fost împreună cu mine, conform obligațiilor pe care le avem”.

Aurelian Bădulescu a vorbit și despre ce a făcut în centrul mobil de comandă: „Dacă dați telefon se oprește troleibuzul că vreți dumneavoastră? (...) Procurorii au întrebat cine a fost organizatorul înscris după ce domnul Cioacă a renunțat la cerere. I-am explicat că domnul Babanu, care e la mare împreună cu domnul Dide și cu domnul de la Timișoara, au venit în fața comisiei și au spus că sunt organizatorii de drept ai acestui miting, și am observat că echipa de procurori este obiectivă, vrea să vadă cine a îndemnat lumea la nesupunere în fața legii, cine a greșit din partea jandarmilor, dacă a greșit și cine a adus oamenii în piață”, a mai spus el.

Viceprimarul Capitalei a mai spus că a depus documente care „prezintă cronologia desfășurării evenimentelor în cadrul comisiei pentru aprobarea evenimentelor publice a Primăriei Municipiului București”.

Întrebat dacă cineva de la Jandarmerie a greșit în modul de intervenție și cum anume, Bădulescu a răspuns că „nu s-a greșit din partea Jandarmeriei Române”.

Am avut de a face cu o dezordine publică provocată, de bătăi de stradă de tip Belfast, care, având în vedere acțiunea și modul în care acestea s-au desfășurat, adică pe interiorul străzilor, pentru că piața la un moment dat a rămas liberă, au scăpat din mână, pentru că violența era aproape de neimaginat”, a precizat el.

În continuare, după ce jurnaliștii au insistat că sute de persoane au fost rănite și că au depus plângeri la Parchetul General, Aurelian Bădulescu a răspuns că a fost o intervenție corectă.

În opinia mea, jandarmii au procedat atât cât au putut pentru a restabili ordinea de drept pentru acel moment. Că au excedat... legea junglei e în opinia dumneavoastră...”, a mai spus el către un jurnalist, adăugând că „dacă respectivele persoane vor demonstra că au vreo bătămare, atunci lucrurile se vor lămuri”.

Citiți și Peste 700 de plângeri după violențele din 10 august. Substanțele lacrimogene vor fi expertizate

Întrebat de la cine a primit informații în baza cărora a luat decizii ce țin de competența sa, viceprimarul Capitalei a spus: „De la cine primiți și dumneavoastră! De la Facebook!”

În privința toaletelor ecologice care au fost prezente la mitingul PSD, iar la cel al diasporei nu, Aurelian Bădulescu a spus că de vină este organizatorul, invocând legea 60.

Viceprimarul Capitalei a spus că în privința ordinului de evacuarea a pieței nu are acces la astfel de informații. „Nu avam de ce să am acces”, a precizat el.

Întrebat dacă a avut și alte atribuții la centrul mobil de comandă, în afară de cele privind traficul, Aurelian Bădulescu a răspuns că a avut „atribuții culinare”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri