Zegrean: Kovesi ar putea câştiga la CEDO. I s-a încălcat dreptul la apărare

Data publicării:
laura codruta kovesi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a încercat să anticipeze decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi, care a contestat procedura de revocare a sa. Iar opinia e că instanţa europeană ar putea să-i dea dreptate fostei şefe a DNA. Argumentul ar fi că ea a devenit victima unui conflict juridic şi nu i s-a respectat un drept fundamental - cel la apărare.

Augustin Zegrean: CEDO s-ar putea să dea o soluție favorabilă doamnei procuror general pentru că ea invocă acolo dreptul la apărare și, după Convenția europeană a drepturilor omului, orice persoană are dreptul la apărare. Este un drept fundamental. Și în România, în Constituție, dreptul la apărare e consacrat ca drept fundamental și s-ar putea ca CEDO să spună: „Da, s-a judecat un conflict juridic de natură constituțională, dar pentru că victima acestui conflict era ea, ar fi trebuit să fie pusă în situația să se apere pentru că orice om, angajat la o instituție a statului sau la privat, dacă i se pune problema să i se desfacă contractul de muncă, este mai întâi cercetat disciplinar şi este pus să dea o declarație cu privire la ceea ce i se reproșează.

În situația în care președintele este suspendat din funcție de Parlament, Constituția spune că înainte de a se decide suspendarea, președintele poate să dea explicații Parlamentului în legătură cu învinuirile ce i se aduc. Deci, în mod normal, în logica CEDO - și cunosc practica CEDO - s-ar putea să spună: `Bun, ați judecat un conflict juridic de natură constituțională, între cele două instituții, dar pentru că o viza pe această persoană, trebuia să-i cereți și ei un punct de vedere.

Și la CEDO te duci când ai un proces și în cadrul procesului ți se încalcă un drept fundamental. Pentru că prin acest proces i s-a încălcat un drept fundamental, fără că ea să fie măcar întrebată, s-ar putea să aibă succes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri