Ludovic Orban anunță cum se calculează indicele cazurilor noi de COVID la mia de locuitori

Data publicării:
vaccin anti-covid
Australia ar putea ajunge să aibă un exces de doze de vaccin anti-Covid . Foto: Guliver / Getty Images

Premierul Ludovic Orban a declarat în ședința de guvern de miercuri că indicele cumulat al cazurilor noi de COVID la mia de locuitori se calculează raportat la numărul persoanelor actualizat săptămânal de Evidenţa Populaţiei.

"Ieri a fost o dezbatere în media, aici, domnule ministru al Sănătăţii, şi dumneavoastră, şi domnul ministru Vela, şi eu am declarat public că numărul de persoane dintr-o localitate pe baza căruia se decide indicele este cel care există la Evidenţa Populaţiei. Se ştie că, săptămânal, în ziua de luni se actualizează pe baza datelor de la Evidenţa Populaţiei numărul de cetăţeni dintr-o localitate. De ce trebuie ţinut cont de acest indice, pentru că acesta este cel mai aproape de realitate, pentru că Evidenţa Populaţiei ştie foarte clar cine are domiciliu, cine are rezidenţă în localitatea respectivă. Vă rog să nu mai toleraţi ca angajaţi ai INSP să furnizeze informaţii publice care nu respectă deciziile noastre. Tocmai din acest motiv am decis împreună cu Ministerul de Interne să înscriem foarte clar acest lucru în anexa Hotărârii de Guvern ca să se ştie limpede că indicele se calculează raportat la populaţia care este actualizată săptămânal de către Evidenţa Populaţiei”, a precizat Ludovic Orban, miercuri, în şedinţa de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit în conferința de marți despre diferența de raportare în ceea ce privește cifrele cu privire la rata de infectare din București din ultimele 14 zile a persoanelor cu coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat o rată a infecțiilor de 3,11 la mie, pentru ziua de duminică, în timp ce Guvernul, prin Grupul de Comunicare Strategică, a furnizat astăzi o rată de 2,69 la mie. 

„Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea, este urgentă nevoie de corelarea datelor între aceste instituții și aștept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgență”, a declarat Klaus Iohannis.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri