Drulă, despre comasarea alegerilor: „Este o crimă împotriva democraţiei”. Orban: „Vom ataca la CCR”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele USR, Cătălin Drulă gesticuleaza cu mainile in timpul unei conferinte de presa
Președintele USR, Cătălin Drulă. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Comasarea alegerilor pe care o propun PSD şi PNL este o „crimă împotriva democraţiei”, afirmă președintele USR, Cătălin Drulă, acuzându-i pe Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, liderii coaliției, că vor „instaurarea partidului unic în România”. Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat că alianța de dreapta va ataca la CCR o eventuală lege de comasare.

„Comasarea pe care o propun PSD şi PNL este o crimă împotriva democraţiei româneşti. Ceea ce doresc Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă este instaurarea partidului unic în România, pentru că adevărata comasare este cea a PSD cu PNL. Astăzi, vorbim de fapt despre dispariţia PNL şi naşterea partidului unic PSD-PNL. Alianţa Dreapta unită se va opune acestui partid unic şi astăzi anunţ oficial că Dreapta Unită va avea candidaţi comuni la toate alegerile”, a spus Cătălin Drulă într-o conferinţă de presă comună cu Ludovic Orban şi Eugen Tomac, potrivit News.ro.

El a mai arătat că „Drepta Unită se va opune şi o să bată stânga comasată PSD-PNL”.

„PNL a trădat electoratul de dreapta, a abandonat clasa de mijloc, antreprenorii care creează locuri de muncă în România (..) Drepta Unită este pregătită să câştige alegerile, indiferent cum le vor organiza”, a mai spus liderul USR.

Orban: „Vom ataca la CCR”

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat la rândul lui că vor apela la toate pârghiile legale şi constituţionale pe care le au la dispoziţie pentru a împiedica acest plan antidemocratic şi neconstituţional.

„În cazul în care vor veni cu un proiect de lege, îl vom ataca la CCR, dacă vor emite ordonanţă de urgenţă vom sesiza Avocatul Poporului, singura instituţie care are capacitatea de a declanşa controlul constituţional în cadrul ordonanţelor de urgenţă. Vom ataca în instanţă atât ordonanţa, cât şi hotârârea care va fi emisă pentru stabilirea datelei alegerilor locale la altă dată decât este normal”, a declarat Orban.

„Acest atac sălbatic la adresa democraţiei ne revoltă şi ne îndeamnă să fim şi mai hotărâţi în obiectivele pe care ni le-am asumat. În timp ce PSD şi PNL îşi unesc destinele pentru veşnicie, în numele aşa-zisului interes al cetăţenilor, noi constatăm că, de fapt, acest lucru îl fac de frică”, a declarat şi liderul PMP, Eugen Tomac, în cadrul conferinţei de presă.

Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, strategia comună pentru alegeri. Un anunț oficial ar urma să fie făcut după ședințele din cele două partide, care vor avea loc în această după-masă.

Potrivit unor surse politice, alegerile locale vor fi comasate cu cele europaralamentare pe 9 iunie, iar PSD și PNL vor candida la europarlamentare pe liste comune. Alianța electorală PSD-PNL urmează să fie înregistrată la Tribunal.

În ceea ce privește localele, se poate negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, celălalt partid să obțină primăria reședință de județ.

Și alegerile prezidențiale vor fi mutate mai devreme, spun surse din Coaliție.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri