Ludovic Orban: Rămân valabile priorităţile de diagnosticare pentru Covid-19 stabilite de INSP

Data actualizării: Data publicării:
ludovic-orban-gov.ro
Premierul Ludovic Orban. Foto: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban spune că sistemul de diagnosticare stabilit de Institutul Naţional de Sănătate Publică va fi menținut.

„Urmărim în continuare obiectivul de creştere a capacităţii de diagnosticare. Aici trebuie să fac o precizare: Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană, a instituit un sistem de diagnosticare, stabilind care sunt priorităţile de diagnosticare. Toate aceste priorităţi de diagnosticare rămân valabile. Continuăm ca în diagnosticare să aplicăm aceste reguli care sunt stabilitate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în conformitate cu recomandările care există şi de la nivel european, şi de la nivel internaţional”, a spus el.

Conform normelor INSP, vor avea prioritate la testare persoanele simptomatice care au fost în străinătate, contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat, cazuri de infecție respiratorie acută severă, care au fost testate negativ pentru gripă, din toate categoriile de varstă și din toate spitalele și persoane instituționalizate simptomatice.

Fostul ministru al Sănătății Victor Costache, anunța ieri că autoritățile intenționează să testeze pentru coronavirus toată populația Bucureștiului, în cadrul unui proiect pilot.

Potrivit surselor Digi24.ro, lui Victor Costache i-a fost cerută demisia, în urma acestui anunț și din cauza lipsei de echipamente din spitale și a haosului organizatoric.

Orban a mai spus că obiectivul său îl reprezintă întărirea echipei de la Ministerul Sănătăţii, pentru a face faţă provocărilor reprezentate de epidemia de coronavirus.

„Rămânem concentraţi pe toate obiectivele stabilite: întărirea direcţiilor de sănătate publică pentru a face faţă nevoilor crescânde în activitate datorate epidemiei de coronavirus; creşterea vitezei de derulare a anchetelor epidemiologice; asigurarea condiţiilor normale de viaţă, cu respectarea regulilor în carantină şi izolarea la domiciliu; efectuarea tuturor operaţiunilor caracteristice pentru direcţiile de sănătate publică, la timp, cu promptitudine şi în condiţii de eficienţă maximă, a spus Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri