Sari la conținut

Magda Vasiliu a anunțat că băiețelul ei are cancer: Italienii îi fac analize din 3 în 3 zile, România îmi cere acte

Prezentatoarea TV Magda Vasiliu, al cărei băiețel în vârstă de 8 ani a fost diagnosticat cu cancer în urmă cu trei luni, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care critică dur birocrația la care îi obligă statul român pe cetățeni, spre deosebire de alte țări, în care primează interesul și sănătatea oamenilor. 

Băiețelul Magdei Vasiliu este în prezent în Italia, unde urmează un tratament de chimioterapie. Prezentatoarea a povestit că s-a internat cu micuțul la spital, însă nu poate obține actele de care are nevoie pentru concediul de îngrijire a copilului, deoarece birocrația absurdă din România o obligă să se prezinte personal pentru a ridica actele necesare. În plus, Magda are nevoie și de un aviz al unui oncolog român, care ar trebui întâi să îl consulte pe băiețel. Între timp, medicii italieni se poartă exemplar și „nu condiționează tratamentul copilului” de birocrație.

Redăm mesajul integral al Magdei Vasiliu:

„20 de ani in care am cotizat zdravan la sistemul de asigurari de sanatate. 20 de ani in care am avut concediu medical o singura data, 5 zile, pentru ca mi am rupt piciorul. In rest, analize facute la particular, platite si o singura nastere. Atat. Azi ma vad in situatia incredibila de a gasi o solutie pentru a beneficia de concediu medical pentru ingrijirea copilului. Vlad, baietelul meu a fost diagnosticat cu cancer acum 3 luni. De atunci sunt cu el la tratament in italia, o tara care l a primit instant. INTERNAREA DE URGENTA A COPILULUI MEU NU A FOST CONDITIONATA DE NICIUN ACT!!

Vlad a fost internat, diagnosticat si a inceput chimioterapia fara sa am initial niciun document. Abia apoi m au intrebat de cardul european... Le am spus ca nu l-am, dar il voi avea si ca ii rog sa nu opreasca investigatiile...Functionarul de la ghiseu mi a raspuns simplu... "Doamna, copilul e tratat oricum... Nu conditionam tratamentul de chestiuni birocratice! Stati linistita!" Si, am stat linistita, gandidu ma ca si in tara mea exista solutii decente pt astfel de situatii in care nu doresc nimanui sa se afle... Dar, a venit momentul in care am solicitat un concediu medical pentru ca nu am altfel cum sa mi insotesc copilul la analize, nu ma pot interna cu el din trei in trei saptamani, nu l pot ingriji dupa chimio, cand suferinta lui este cumplita...

Medicul meu de familie, caruia nu i am cerut niciodata nici macar o adeverinta, a ridicat din umeri- legea noastra zice ca trebuie sa vin personal la cabinet. Deci, nu ma poate ajuta... Aflu apoi ca e nevoie de un aviz al directiei sanitare din Bucuresti, unde ar trebui sa ma prezint tot personal... Deci, nu se poate... Legea noastra este facuta de niste cretini, pentru niste idioti ca mine, care spera in dreptate, intelegere si bun simt! Cand italienii ii fac copilului meu analize din trei in trei zile ca sa se asigure ca e totul ok, Romania, tara mea, imi cere acte peste acte, avize si documente traduse, legalizate etc..Exista un teanc de hartii de la spitalul din Roma care atesta diagnosticul cumplit, toate parafate de somitati in oncologie pediatrica.

Statul roman, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din Romania!!! Adica, un aviz formal, fara valoare medicala, pt ca acel oncolog evident, nu va vedea copilul... N are cum! Pentru ca nu sunt cretina sa l port prin aeroporturi, avion si cabinete medicale cand starea lui e una la limita! Nu am vrut sa l expun pe Vlad, nu vreau compatimire si nici mila! Nu am nevoie! Am nevoie doar ca cineva cu putere de decizie sa schimbe niste legi restrictive, facute parca la misto, interpretabile si care nu l ajuta pe cetateanul idiot ca mine, care cotizeaza zeci de ani degeaba! Pentru ca sunt sigura ca la fel ca mine au patit o multime de alti parinti, care in momentul in care pleaca sa si salveze copilul, nu se gandesc la birocratie, legi si chichite administrative care oricum n-aduc nimic bun.”

Citiţi şi: Ministrul Sănătăţii, mustrat de premier pentru birocraţia semnalată de Magda Vasiliu. Termenul primit de Bodog

Pe aceeași temă