Măsura controversată prin care Israelul încearcă să prevină apariția celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus

Data publicării:
testări de coronavirus în trafic, pe o stradă din Ierusalim, Israel
Foto: Getty Images

Guvernul israelian a început efectuarea de teste pentru detectarea anticorpilor COVID-19 pe 100.000 de cetățeni, într-una dintre cele mai mari astfel de campanii din lume. Autoritățile spun că scopul campaniei este de a preveni apariția unui al doilea val al pandemiei de COVID-19 în această țară, informează Agerpres. Testele pentru anticorpi sunt controversate, iar OMS precizează că nu există nicio dovadă că persoanele vindecate de coronavirus ar fi protejate împotriva unei noi infectări.

„Încercăm să aflăm (prin aceste teste) câte dintre aceste persoane au fost expuse la virus şi câte au dezvoltat anticorpi”, a subliniat Yair Schindel, cofondator al aMoon, un fond israelian de capital, specializat în start-up-uri din domeniul biomedical.

Testele serologice vizează măsurarea „imunităţii colective” a populaţiei israeliene şi identificarea persoanelor cele mai susceptibile de a fi infectate în cazul apariţiei unui nou val de contaminare.

„Am început deja şi nu va trece mult timp înainte să putem să identificăm tendinţe interesante”, a declarat Schindel, care face parte din forţa de intervenţie creată de guvernul israelian pentru a gestiona pandemia de COVID-19.

În paralel, autorităţile locale realizează şi teste pe grupe specifice din zonele de risc - mai ales în cartierele cu evrei ultraortodocşi, principalele „incubatoare” al crizei noului coronavirus în Israel - şi în rândul angajaţilor din sectorul medical care au îngrijit persoane contaminate cu noul coronavirus.

Chestiunea imunităţii dobândite graţie acestor anticorpi face în continuare subiectul unor dezbateri aprinse, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat la sfârşitul lunii aprilie că nu există nicio dovadă că persoanele deja infectate şi vindecate ar fi protejate împotriva unei noi infectări.

OMS a atras atenția că, în realitate, eliberarea de pașapoarte de imunitate riscă să favorizeze răspândirea pandemiei.

De asemenea, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA a avertizat că testele pentru anticorpi de coronavirus pot da rezultate greșite în jumătate dintre cazuri.

În total, Israelul a cumpărat 2,5 milioane de kituri de testare. Testele vor fi efectuate de patru companii de asigurări medicale ce oferă servicii de sănătate pentru întreaga populaţie, cu scopul de a facilita gruparea acestor date epidemiologice.

Israel, o ţară cu o populaţie de aproximativ 9 milioane de locuitori, a raportat până acum peste 16.800 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 281 de decese provocate de COVID-19.

 

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri