Măsura neimpozitării sumei de 200 lei din salariul minim brut se aplică din ianuarie 2023

Data actualizării: Data publicării:
bancnote lei
Foto: InquamPhotos/ Octav Ganea

Măsura neimpozitării sumei de 200 lei se va aplica din ianuarie 2023 pentru salariaţii care au salariul minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, prevăzut în contractul individual de muncă/raportul de serviciu, se arată în Nota de fundamentare a Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată marţi de Ministerul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, măsura prevede neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii a unei sume de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor.

"Regimul fiscal se aplică, începând cu veniturile lunii ianuarie 2023, în cazul persoanelor fizice care au salariul de încadrare, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată", se menţionează în document, potrivit Agerpres.

Conform proiectului, de această măsură vor beneficia salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază pentru care venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, în baza aceluiaşi contract de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.000 lei, inclusiv.

Totodată, se propune, între condiţiile care trebuie îndeplinite cumulativ, ca nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, să nu fie diminuat în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi 31 decembrie 2023, pentru a atinge nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vederea aplicării acestui regim fiscal.

De asemenea, măsura propusă se aplică salariaţilor care desfăşoară activitate în sectorul agricol şi industria alimentară şi care nu beneficiază de facilităţile fiscale prevăzute în Legea nr. 227/2015 Codul fiscal şi al căror nivel al salariului de încadrare, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

"Având în vedere faptul că scopul măsurii este sprijinirea salariaţilor cu salariul de încadrare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărârea Guvernului, se propune ca nivelul maxim al venitului brut din salarii şi asimilate salariilor realizat de angajaţii vizaţi să nu depăşească suma de 4.000 lei/lună, inclusiv", se mai precizează în document.

De această măsură beneficiază şi persoanele nou angajate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Reglementările sunt aplicabile, în perioada în care salariul de încadrare este menţinut la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, stabilit prin hotărârea Guvernului, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente anului 2023.

Facilitatea fiscală se acordă în aceleaşi condiţii şi veniturilor din salarii şi asimilate salariilor astfel cum sunt definite în Legea 227/2015 privind Codul fiscal, obţinute în baza unui raport de serviciu.

În cazul în care facilităţile fiscale se acordă pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor, corespunzătoare unei perioade din lună, pentru stabilirea sumei reprezentând venituri pentru care nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, se determină proporţia dintre numărul de zile lucrătoare aferente perioadei în care contractul individual de muncă/raportul de serviciu este în derulare în perioada de acordare a facilităţii şi numărul de zile lucrătoare din luna respectivă.

"De asemenea se propune, ca prin derogare de la prevederile art. 146 alin. (5^6) şi ale art. 168 alin. (6^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile aferente anului 2023, nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare în luna pentru care se aplică prevederile art. 146 alin. (5^6) - (5^9) şi ale art. 168 alin. (6^1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se diminuează cu suma de 200 lei lunar", se mai spune în document. 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri