Salariul minim crește cu 10%. Majorările din construcții și agricultură, amânate. Ciolacu: Salariul ar fi putut scădea

Data actualizării: Data publicării:
sedinta guvern ciolacu
Prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, îl acuză pe premierul PSD Marcel Ciolacu de faptul că „încearcă să ia pe cont propriu guvernarea”. Foto: Gov.ro

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, prin hotărâre, majorarea la 3.300 de lei a salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reprezentând o creştere de 10% faţă de luna septembrie 2023. Anunțul privind majorarea a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu la Interviurile Digi24.ro.

ACTUALIZARE 11.50. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar începând de la 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei în prezent, anunță Ministerul Muncii.

Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum.

De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.86 milioane de salariați.

ACTUALIZARE 11.50. În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că salariul minim va fi majorat cu 10%, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, dar că ordonanța privind creșterea salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară a fost scoasă de pe ordinea de zi, pentru că, din calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor, acestea ar fi scăzut de fapt, în urma introducerii plății asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii.

„Calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea. Eu nu sunt de acord cu acest lucru”, a explicat Ciolacu.

„Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel”, a precizat el.

La un salariu în construcții și agricultură de 4.000 lei pentru care nu se plătesc contribuții de sănătate, salariul net este de 3.150 lei. Dacă salariul brut crește la 4.500 lei, dar se plătesc contribuții la sănătate, netul scade la 3.094 lei.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023. În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, citat de Agerpres.

„Mâine (joi, n.r.) dau ordonanţă şi HG, o dată pentru mărirea salariului (minim) de la 3.000 la 3.300 şi HG pentru mărirea salariului (minim) în construcţii de la 4.000 la 4.500, astfel încât plătirea CASS nu va afecta nicio categorie. Ei erau exceptaţi de plătirea CASS şi nu vor fi afectaţi deloc de introducerea CASS”, a explicat miercuri prim-ministrul la Digi24.ro.

În şedinţa de guvern va fi aprobată, prin ordonanţă de urgenţă, continuarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

„În anul 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor corespunzătoare anului şcolar 2023-2024, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

De asemenea, Guvernul va aproba, prin hotărâre, declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, a listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Modernizarea Infrastructurii feroviare din Portul Constanţa”: Etapa 1 - Valu lui Traian şi Etapa 2, aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale: Agigea, Constanţa şi Valu lui Traian - judeţul Constanţa.

Printr-o serie de hotărâri de guvern vor fi aprobate şi listele terenurilor agricole situate în extravilan pentru mai multe proiecte de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale: „Conducta de transport gaze naturale Gherceşti-Jitaru (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică)"; "Conducta de transport gaze naturale Timişoara - Deta - Denta - Moraviţa” ; „Conducta de transport gaze naturale Lugaşu-Huedin, inclusiv alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică” ; „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile Herculane - Jupa”.

În primă lectură se va afla și un proiect de hotărâre de guvern privind prelungirea perioadei de aplicabilitate a prevederilor instituite prin HG nr.298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Guvernul va analiza şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniul construcţiilor şi pentru modificarea unor acte normative şi un alt proiect de OUG pentru completarea OUG nr.73/2023 privind unele măsuri bugetare.

Executivul va stabili, prin memorandum, limitele de credite bugetare şi credite de angajament pe luna octombrie 2023.

Tot prin memorandum va fi stabilită suplimentarea/modificarea limitei de credite bugetare şi de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie 2023.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri