Video Mesajul unui jurnalist Digi24 către refugiații ucraineni: „Curajul vostru ne-a lăsat pe toți fără cuvinte!”

Data publicării:
cezara scutari
Jurnalista Digi24 Cezara Scutari le adresează un mesaj refugiaților ucraineni Foto: Digi24

Din primele zile de război, mii de ucraineni au fugit spre alte țări, pentru a rămâne în viață. Vămile s-au umplut de femei care și-au lăsat în urmă casele și locurile natale, tații și soții. Chiar dacă nu aveau un plan clar pentru viitor, singurul gând care le-a dat putere a fost să-și pună copiii la adăpost de arme și foc. Jurnalista Digi24 Cezara Scutari a mers încă de la început în vămile din nordul țării prin care vin refugiații ucraineni, a vorbit cu aceste femei și a aflat povești impresionante.

E foarte greu pentru un reporter să nu se lase copleșit de emoția și durerea la care e martor. Cezara, care are familia în Republica Moldova, a povestit că la un moment dat s-a regăsit în povestea unei tinere refugiate din Lugansk, iar la finalul transmisiunii a izbucnit, la rândul ei, în plâns. Apoi, ca sa facă față unor astfel de momente, s-a gândit la părinții ei, care sunt medici. Și-a imaginat că ar fi chirurg într-o operație și că trebuie să se detașeze, pentru a se concentra asupra a ceea ce are de făcut.

„Sunt un om anxios și în general mă îngrijorează foarte multe detalii. Dar această experiență m-a făcut să mă uit un pic diferit la lucruri”, a mărturisit Cezara. În final, ea a citit un mesaj emoționant în limba ucraineană adresat tuturor oamenilor din țara vecină, atât de greu încercați în aceste zile:

Дорогі українці,

Спалахнула болісна війна в Україні. Росія розпочала жахливу катастрофу. Воюють мирні люди, непідготовлені молоді люди, але які володіють невидимою внутрішньою силою. Ніхто не очікував, що станеться, навіть у найжахливіших сценаріях. Ми всі хотіли б, щоб це був просто жахливий сон. Ваша мужність позбавила нас усіх дару мови. Неможливо стояти осторонь, коли бачиш стільки життєлюбності та стільки любові до своєї Батьківщини. Не здавайтесь, якщо ви збережете бойовий дух, ви переможете. Ми, румуни, чекатимемо вас тут, ми продовжимо допомагати вам і приймемо вас у своїй сім'ї. Якщо ми будемо всі єдині, ніщо не стане у нас на шляху.

Слава Україні!

Iubiți ucraineni,

A început un război dureros între frați. Luptă oamenii pașnici, tineri nepregătiți, dar cu o forță interioară și un curaj inegalabil. Nimeni nu ar fi anticipat ceea ce se întâmplă nici în cele mai negre scenarii. Cu toții ne-am dori să ne trezim din acest coșmar. Curajul vostru ne-a lăsat pe toți fără cuvinte. Este imposibil să nu iei măsuri când vezi atâta poftă de viață și atât de multă dragoste pentru patrie. Nu vă dați bătuți, dacă veți păstra moralul sus și spiritul vostru luptător, veți învinge. Noi, românii, vom fi aici să vă așteptăm, vă vom ajuta în continuare și vă vom primi în familiile noastre. Uniți, nimic nu va mai sta în calea noastră.

Slava Ukraini!

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri