Sari la conținut

Chirica, după ce a rămas fără funcţii în PSD: "Suntem în premieră mondială"

Comitetul Executiv al PSD a decis, printr-un vot unanim, ca primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, să rămână fără funcţii în partid.

mihai chirica fb

Actualizare 16.50. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că „în jur de 80% dintre colegi” i-ar fi cerut să supună la vot excluderea din partid a lui Mihai Chirica.

Eu am refuzat să supun la vot propunerea de excludere, care ar fi fost votată cu o majoritate zdrobitoare. Sper ca domnul Chirica să înțeleagă de ce a fost PSD atât de nervos din cauza acelor ieșiri”, a declarat Dragnea.

În privința cererilor unor filiale ca și europarlamentarul Cătălin Ivan să fie exclus din PSD, Dragnea a răspuns: „Nu poate fi exclus din partid cineva care nu este membru”. Șeful PSD a arătat că europarlamentarul a fost exclus „demult”, de organizația Sector 1.

Actualizare 16.30. Mihai Chirica a pierdut funcţia de vicepreşedinte al PSD şi conducerea filialei ieşene. Preşedinte interimar al PSD Iaşi a fost numit Maricel Popa, şeful Consiliului Judeţean Iaşi.

Potrivit lui Chirica, votul împotriva sa a fost „unanim”. „Sigur, suntem în premieră mondială, când un președinte de organizație care a spus adevărul este pedepsit pentru asta”, a declarat Chirica, la finalul ședinței CEx al PSD.

Primarul și-a exprimat, totodată, încrederea că locuitorii Iașiului nu vor fi penalizați pentru „aspecte de disidență politică”.

-------

El este în prezent vicepreședinte PSD dar și șef al filialei Iași a partidului. Chirica este primar al Iașiului și a criticat in mai multe rânduri pe șeful partidului Liviu Dragnea în privința adoptării OUG 13. Contactat de Digi24, el a apreciat măsura adoptată împotriva sa ca un ”act de injustețe”. Mihai Chirica a declarat, referitor la informația că va fi exclus din funcțiile de conducere din partid, că încă nu știe dacă se va întâmpla acest lucru și că dacă informația este reală ar fi o „injustețe morală” față de el, deoarece tot ce a făcut a fost să se „exprime într-o modalitate corectă fără să prejudicieze imaginea partidului”.

Înaintea ședinței de miercuri, liderul PSD Iaşi, Mihai Chirica, a mai susţinut că se aşteaptă „la maturitate şi înţelepciune” din partea colegilor de partid în şedinţa de miercuri a Comitetului Executiv al PSD, în care va fi discutată situaţia sa în partid, el adăugând că „nu poţi pedepsi un om care spune adevărul”.

Mihai Chirica a declarat, marţi, pentru News.ro că are aşteptări „relativ mari” înaintea reuniunii CEx al PSD şi că nu poate fi sancţionat, pentru că tot ceea ce a spus s-a confirmat.

„Ordonanţa 13 nu mai există, ministrul Florin Iordache a plecat şi el, astfel că tot ce am rostit s-a confirmat. Nu pot fi tras la răspundere, pentru că nu am spus nimic neadevărat şi nu am avut ieşiri împotriva PSD. Unii colegi s-au pronunţat deja împotriva mea, însă nu poţi pedepsi un om care spune adevărul. Mă aştept la maturitate şi înţelepciune în şedinţa de mâine (miercuri – n.r.)”, a declarat liderul PSD Iaşi.

Chirica a precizat că există un PSD vechi, dar şi unul nou, susţinând că atunci când a intrat în partid a încercat să aducă un suflu nou.

„Am rămas unic prin zgomotul pe care l-am făcut. Când am venit în partid am încercat să aduc un suflu nou, constatând că am ajuns într-un partid perimat. Cred că există masă critică în partid pentru un nou PSD”, a mai spus Chirica.

Întrebat ce va face dacă i se vor retrage funcţiile politice în PSD, respectiv cea de lider al PSD Iaşi şi vicepreşedinte naţional, Mihai Chirica a spus că, dacă se va întâmpla acest lucru, va rămâne în PSD, întrucât prezenţa sa în partid nu a fost conjuncturală.

„Dreptul de a fi social-democrat nu mi se poate lua. Voi continua să lupt pentru o lume normală”, a afirmat Mihai Chirica.

Imediat după declanșarea scandalului privind OUG 13, Mihai Chirica a susținut că Florin Iordache este „cel mai responsabil” de haosul din ultimele zile, pentru că este deținătorul portofoliului și crede că odată cu demisia acestuia se vor rezolva lucrurile. „Cer public demisia ministrului Justiției”, a spus el.

Vicepreședintele PSD îi reproșează lui Liviu Dragnea că nu știe să aleagă „oameni competenți” și nu știe să-i asculte pe „oamenii care contează”. De asemenea, edilul Iașului mai spune că Liviu Dragnea poate să corecteze greșelile comise.

Asistăm din păcate la un blocaj, introdus aproape artificial. Propun Guvernului și domnului Dragnea să abroge la fel de urgent ordonanța de urgență, să propună proiecte de lege Parlamentului ales pe 11 decembrie, să facă dezbatere publică”, a declarat Chirica.

În schimb, el consideră cu Sorin Grindeanu nu ar trebui să demisioneze, fiind nevoie doar ca modificările la codurile penale să fie abrogate.

„Nu trebuie să plece Sorin Grindeanu, nu trebuie haos și alegeri anticipate, nu trebuie manipulată populația și învrăjbită. Trebuie să ne îmbunătățim imaginea la nivel internațional”, a spus el.